Vates kociņu bīstamība ausu tīrīšanai

Ārsti atkal brīdina par vates kociņu bīstamību: tikai ASV katru dienu desmitiem bērnu nonāk slimnīcā ar bojājumiem, kas saistīti ar ausu tīrīšanu ar vates kociņiem.

Tikai ASV un tikai bērnu vidū,  gadā notiek aptuveni 12,5 tūkstoši gadījumu auss  struktūru  bojājumu, dēļ tā, ka ausis tiek tīrītas ar vates kociņiem, kurus izmanto nepareiziem mērķiem, tie ir paredzēti  meikapam, nevis sēra izņemšanai no ausīm. „Kā ārsts – speciālists , es vienmēr saskaros ar divām rupjām kļūdām: ka auss kanālus nepieciešams tīrīt patstāvīgi, mājas apstākļos un, ka labākais instruments, lai to izdarītu, izmantot vates kociņus, – saka Kriss Džatana  (Kris Jatana) no Starptautiskās bērnu klīnikas Ohaijo, – un abi šie apgalvojumi ir pilnīgi nepareizi”.

Džatana un viņa kolēģi, pētījumam, izmantoja informāciju, kas no 1990 līdz 2010. gadam bija savākti Nacionālajā elektroniskajā traumu datu bāzē (NEISS).

Šīs informācijas ietvaros, bija atlasīti  aptuveni 263 tūkstoši gadījumu, kad uz slimnīcām, ar auss traumām,  tika atvesti pacienti līdz  18 gadu vecumam, kuri traumas guva izmantojot vates kociņus. Parasti tās lietoja ausu tīrīšanai, retāk trauma bija iegūta, spēlējot ar kociņiem un krītot, tās, netīšām iekļuva ausī (10 un 9% gadījumu attiecīgi). Par to, mediķi pavēsta rakstā, kas ir publicētas The Journal of Pediatrics.

Sliktākajā gadījumā tas beidzas ar bungādiņas bojājumu – dažiem pat ar ilgstošiem, iekšējās auss funkciju traucējumiem, un ne tikai ar dzirdes problēmām, bet arī ar vestibulārā aparāta problēmām.

„Auss kanāli pašattīrās, – uzsver dakteris Džatana. – Lietojot vates kociņus, to tīrīšanai, jūs ne tikai iespiežat sēru dziļāk, bet arī radāt sev draudus ar dažādiem bojājumiem, no vājiem līdz nopietniem”.

Avots: golbis.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru