Vasaras atpūtas šausmas: kā var izmainīties tirgū nopirkts persiks, un kāpēc ir tik svarīgi ēst šašliku

Netīru roku slimības

Līdz ar netīrām rokām iespējams saķert daudzas un nepatīkamas infekciju slimības. Tai skaitā:

  1. salmoneloze
  2. dizentērija
  3. tīfs
  4. A hepatīts
  5. SARS
  6. tārpi

Lūk, tāds biedējošs saraksts. Šo nepatīkamo slimību ierosinātāji nonāk uz tavām rokām. Pēc tam tu ar tām rokām pieskaries savai sejai, ņem ar tām ēdienu vai arī liec to mutē, tādā veidā atverot vīrusiem un baktērijām ceļu uz organismu.

Spēcīga, vesela imūnsistēma iznīcinās naidīgos spiegus. Pavisam cita lieta, ja inficēšanās riskam ir pakļauts bērns vai arī novājināts pieauguša cilvēka organisms. Sekas var būt ļoti bēdīgas!

 

  1. Zarnu infekcijas
    Inficēšanās ar šīm infekcijām par vairākām reizēm pieaug vasarā, kad cilvēki nepieļaujami atslābst. Augsta gaisa temperatūra veicina slimību veicinošu mikroorganismu aktivitāti. Zarnu infekciju inficēšanās uzticamas pazīmes ir augsta temperatūra, caureja, slikta dūša.
  2. SARS
    Iespējami nopietni sarežģījumi. Plaušu karsonis, meningīts, otīts – tā ir vien maza daļiņa. Pašas par sevi respiratorās infekcijas īpašas problēmas, neskaitot īslaicīgu diskomfortu, nesagādā, bet tas attiecas uz tiem, kuriem ir spēcīga imunitāte.
  3. Tiek pārnēsātas fekāli-orālā veidā. Nepatīkami, bet ko padarīsi. Atgriežamies pie punkta par nemazgātām rokām pēc tualetes apmeklējuma. Iegūstot pieeju organismam, vīruss līdz ar asinīm iekļūst aknu sieniņās un tās iznīcina.
  4. Tārpi
    Visbiežāk tārpi cilvēka organismā nonāk pēc tam, kad tas ir paglaudījis dzīvnieku, un pēc tam nav nomazgājis rokas. Citi tārpu iekļūšanas veidi organismā var būt slikti izcepta inficēta dzīvnieka gaļa. Tas pats gadījums, kad labi izcepts šašliks ir daudz labāks par slikti izceptu bifšteku! Ir dažādi tārpu veidi, un cilvēka organismā tie nonāk visdažādākajos veidos, ieskaitot acis un plaušas. Par sekām nerunāsim – tā jau nelaba dūša metas…

Kad mazgāt rokas

Vienmēr. Pirms ēšanas, pēc ēšanas, pirms tualates apmeklēšanas un noteikti pēc tualetes apmeklēšanas. Mazgā rokas darbā un mājās. Labāk sevi lieku reizi pasargāt, nekā pēc tam izstrēbt sekas.

Redakcijas padoms

Roku mazgāšanai ir patīkama, nomierinoša iedarbība. Tā palīdz “nomazgāt” nepatīkamus iespaidus un noskaņoties uz mierīgākas nots. Ja tev ir palikusi spriedze pēc nepatīkama lēmuma vai grūtas sarunas, tad aizej uz vannasistabu un nomazgā rokas. Tas palīdzēs saglabāt veselību un emocionālo līdzsvaru.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru