Vai Eiropas Centrālā banka šonedēļ samazinās procentu likmes, kā gaidīts

Gaidāms, ka Eiropas Centrālā banka 12. septembrī samazinās procentu likmes inflācijas krituma un gausās izaugsmes dēļ. Analītiķi prognozē noguldījumu likmes samazinājumu par 25 bāzes punktiem. Decembrī un 2025. gadā var sekot vēl citi samazinājumi, jo tiks pārskatītas inflācijas un ekonomikas prognozes.

Gaidāms, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) 12. septembra sanāksmē samazinās galvenās procentu likmes, tādējādi pēc jūnijā veiktā samazinājuma otro reizi šogad.

Šā gaidāmā lēmuma galvenie iemesli ir inflācijas spiediena mazināšanās un lēnā tautsaimniecības izaugsme visā eiro zonā.

Eiro zonas gada inflācija 2024. gada augustā samazinājās līdz 2.2%, kas ir zemākais līmenis kopš 2021. gada jūlija. Pamatinflācija, neietverot svārstīgās sastāvdaļas, piemēram, enerģiju un pārtiku, nedaudz samazinājās no 2.9% līdz 2.8%. Tomēr ar pakalpojumiem saistītais cenu spiediens joprojām saglabājās noturīgi augsts – 4.2%.

“Ņemot vērā jaunākos inflācijas datus no eiro zonas, likmju samazināšana Eiropas Centrālās bankas sanāksmē ir gandrīz kļuvusi par pabeigtu darījumu,” e-pasta piezīmē norādīja ING globālās makroekonomikas nodaļas vadītājs Karstens Brzeski.

Lai gan inflācija samazinās, izaugsmes rādītāji ir vienlīdz satraucoši.

Eiro zonas iekšzemes kopprodukts 2024. gada 2. ceturksnī pieauga tikai par 0,2 %, kas ir lejupvērsts rādītājs salīdzinājumā ar iepriekšējo aplēsi 0,3 % apmērā. Visā blokā rādītāji ievērojami atšķīrās, un Vācijā, reģiona lielākajā tautsaimniecībā, tas saruka par 0,1%.

“ECB ir pietiekami daudz iemeslu, lai turpinātu samazināt monetārās politikas ierobežošanas līmeni,” piebilda Brzeski.

Vēl jūnijā ECB paaugstināja gan izaugsmes, gan inflācijas prognozes 2024. gadam salīdzinājumā ar iepriekšējām aplēsēm.

Toreiz tika prognozēts, ka eiro zonas gada ekonomiskā izaugsme 2024. gadā būs 0.9%, bet 2025. gadā tā turpinās nostiprināties līdz 1.4% un 2026. gadā – līdz 1.6%.

Savukārt gaidīts, ka inflācija samazināsies no 5.4% 2023. gadā līdz 2.5% 2024. gadā, 2.2% 2025. gadā un 1.9% 2026. gadā.

Pēc B. Brzeski teiktā, ECB jaunajās prognozēs izaugsmes aplēses, visticamāk, kopumā nemainīsies, bet inflācija 2025. un 2026. gadā tiks nedaudz samazināta, ko veicinās zemākas naftas cenas un spēcīgāks eiro.

Nozīmīga septembra sanāksmes iezīme būs jauna ECB dažādu galveno procentu likmju korekcija.

Analītiķi sagaida, ka noguldījumu iespējas procentu likme tiks samazināta par 25 bāzes punktiem, savukārt galvenā refinansēšanas likme un aizdevumu iespējas uz nakti procentu likme varētu tikt samazināta par 35 bāzes punktiem.

Pašlaik šīs likmes ir attiecīgi par 50 bāzes punktiem un 75 bāzes punktiem augstākas par noguldījumu iespējas likmi.

Kas notiks pēc septembra?

Gaidāms, ka ECB pamatos likmju samazināšanu, paužot pārliecību par dezinflācijas procesu, vienlaikus ierobežoti mainot komunikāciju.

Eksperti sagaida, ka oktobrī tiks ieviesta pauze, bet decembrī sekos trešais likmes samazinājums. Pauzes pamatā ir pieņēmums, ka līdz oktobrim parādīsies ierobežoti jauni dati, kas varētu mainīt ECB stāstījumu.

Tomēr daudzi atzīst, ka likmju samazināšana oktobrī joprojām varētu būt iespējama, ja eiro zonā būs vērojami būtiski ekonomiskie pārsteigumi.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru