Tatjana: Lai lēmēji pasaka man acīs “Zāles ir, bet mēs tev nepalīdzēsim!”

Tatjana Bičika jau 6 gadus cīnās ar melanomu jeb ādas vēzi. Medikamenti, kas nepieciešami, lai Tatjana dzīvotu, Latvijā netiek kompensēti. Tikai pateicoties ģimenes un ziedotāju atbalstam, Tatjana joprojām ir dzīva un jūtas labi. Tiek rakstīts vienā no lielākajiem Latvijas portāliem LA.lv

Uzzinot, ka turpmāk dažiem melanomas pacientiem zāles tomēr tiks kompensētas, bet citiem nē, Tatjana pauž sašutumu: “Izskatās, ka ar cilvēka dzīvībām tiek spēlēta krievu rulete, un es esmu iekļuvusi grupā, kura nolemta nomiršanai!”

Pirms nedēļas Nacionālais Veselības dienests pieņēma lēmumu iekļaut kompensējamo zāļu sarakstā divus jaunus medikamentus, kas paredzēti BRAF pozitīvas melanomas ārstēšanai. Otrai melanomas pacientu grupai, kurai diagnosticēta BRAF negatīva melanoma un pie kuras pieder arī Tatjana, medikamenti joprojām netiks kompensēti.

Tatjanai melanoma tika atklāta 2011. gadā. 4 gadus viņa ārstējās ar valsts kompensēto viroterapiju, taču tā nedeva cerētos rezultātus. Melanoma progresēja, un Tatjanai nācās pārciest vairākas operācijas. 2015.gadā ārstu konsīlijs lēma, ka Tatjanai var palīdzēt tikai jaunākās paaudzes medikaments, kurš Latvijā netiek kompensēts. Lai iegādātos šīs zāles, gadā bija vajadzīga summa, kuras Tatjanai nebija. Tāpēc Tatjanas ģimene paņēma kredītu un vienlaikus vērsās pēc palīdzības arī organizācijā ziedot.lv.

Raksta turpinājumu vari lasīt nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru