Šampinjoni piecos stāvos. Kā lietuvieši attīsta sēņu biznesu


Paši rada inovāciju

Šampinjonus vāc un šķiro pēc to kvalitātes un lieluma. Pircēji pieprasa baltas skaistas un tīras sēnes. Mazos šampinjonus sūta pārstrādei pašu rūpnīcā, lielie nonāk pie pircējiem. Sēnes paši pārstrādā kopš 2016. gada. No tām ražo zupu.

Sēņu vācējas (griezējas) galvenokārt ir sievietes. Lai apgūtu šā darba prasmes, cilvēkam no malas vajagot aptuveni divus mēnešus. Sēņu griezēju atalgojums ir atkarīgs no savākto sēņu daudzuma. Vīrieši izņēmumā nodarbojas ar kraušanas un transportēšanas darbiem.

Baltic Champs teic, ka viņu sēņu audzētavā piecus gadus pēc labāko pasaules tehnoloģiju ieviešanas secināts – ir iespējami tehnoloģiju uzlabojumi. Tie arī veikti. Viens no šādiem tehnoloģijas uzlabojumiem ir izgudrojums, kas ļauj ventilēt sēņu substrātu vairāk no iekšpuses nekā no ārpuses, kā to līdz šim darīja visā pasaulē.

UZZIŅA
AUGA group AB sēņu ražošanas un pārdošanas bizness 2017. gadā
– 52% no kopējiem 48,8 milj. eiro naudas ienākumiem no pārdošanas (lauksaimniecības īpatsvars 29%, piena un liellopu – 18%);
– 6% īpatsvars kopējā 15,2 milj. eiro bruto peļņas rādītājā (lauksaimniecības nozares īpatsvars 90%, piena un liellopu nozares īpatsvars 3%, citu darbības veidu īpatsvars 1%);
– ražoto produktu eksporta īpatsvars 80%, gala produktu īpatsvars 55%.
Vairāk par uzņēmumu lasiet šeit

Vairāk lasiet žurnālā Agro Tops

LA.lv
Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru