RTA atklāta izstāde “Īstenība, Labestība, Pacietība mākslā”

3.septembrī Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā (RTA), klātesot kuplam interesentu pulkam, tika atklāta starptautiskā izstāde “Īstenība, Labestība, Pacietība mākslā” (The art of Zhen Shan Ren), kurā apskatāmi darbi, ko radījuši 15 mākslinieki no ASV, Kanādas, Japānas, Taivānas un Ķīnas.

Izstāde, piedāvājot apskatei 41 darbu, vēsta par labo un ļauno, par cilvēka iekšējās garīgās pasaules skaistumu un par cilvēktiesību pārkāpumu traģēdiju, kas joprojām risinās Ķīnā. Izstādes organizatori ir Baltijas Faluņgun un Faluņ Dafa asociācija un biedrība “Apskaidrotā māksla” sadarbībā ar RTA.

Atklājot pasākumu, RTA rektors Edmunds Teirumnieks pauda gandarījumu par iespēju akadēmijā rīkot 50 valstis apceļojušu starptautiska mēroga izstādi un izteica pateicību izstādes kuratoram Laurim Fišeram un viņa komandai, kā arī RTA kolēģiem par sadarbību un ieguldīto darbu izstādes organizēšanā. E.Teirumnieks norādīja, ka RTA ir jūtama Ķīnas, kas ir viena no lielākajām pasaules ekonomikām, klātbūtne caur ķīniešu valodas un kultūras kursiem, ko piedāvā Konfūcija klase, un izstāde dod vielu pārdomām un sniedz iespēju paskatīties uz Ķīnu no citas puses, analizējot un izvērtējot. RTA rektors izteica arī cerību, ka šāda veida izstāde ienesīs jaunas vēsmas izstāžu kopainā.

Izstādes kurators Lauris Fišers, uzrunājot izstādes atklāšanas apmeklētājus, pauda prieku un gandarījumu, ka izstāde nonākusi Latgales sirdī – Rēzeknē un tieši RTA. L.Fišers pateicās RTA vadībai un visai komandai, kā arī saviem draugiem un kolēģiem par izstādes virzīšanu un rīkošanu RTA, kā arī pasākuma sponsoriem, ar kuru līdzatbalstu pasākums īstenots. L.Fišers īpaši uzsvēra, ka īstenība, labestība un pacietība ir cilvēces morāles stūrakmens, kas sniedzas pāri laikam, telpai, reliģijai un politikai.

Dāvanā no izstādes organizatoriem katrs pasākuma dalībnieks saņēma papīra lotosa ziediņu, kas Ķīnā simbolizē šķīstību un garīgo attīrīšanos.

Mākslinieks, asoc. profesors Vladislavs Paurs pauda, ka izstāde rada divējādas noskaņas: no vienas puses tā parāda ļaunumu, bet tanī pašā laikā dod iespēju apskatīt un mācīties Ķīnas tradicionālo mākslu, atspoguļo ķīniešu lielo darba mīlestību un pacietību, ko būtu vērts likt lietā ikdienā. Savukārt profesore Irēna Silineviča norādīja, ka apskatāmie darbi viņā ir raisījuši dziļākas atziņas, un pauda gandarījumu, ka pasaule par šo tēmu runā caur mākslu.

Klātesošos uzrunāja arī Rēzeknes novada pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītājs Guntars Skudra un Rēzeknes pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Kārlis Pozņakovs, kā arī 12.Saeimas deputāts Juris Viļums.

Ikviens interesents aicināts apmeklēt izstādi “Īstenība, Labestība, Pacietība mākslā”, kas aplūkojama RTA 1.stāva foajē (vēsturiskajā ēkā) un Mākslas terasē. Izstāde atvērta līdz 6.oktobrim darba dienās no plkst.7.30 līdz 20.30; no 10.septembra – arī sestdienās no plkst. 7.30 līdz 19.30 un svētdienās no plkst.7.30 līdz 17.30.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru