Rītdien, 24.jūlijā, Latvijā “Erasmus+: Jaunatne darbībā” programmas ietvaros sagaidīsim 100. Eiropas brīvprātīgo

Gaidot Latvijas simtgadi, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA) aicina uz svinīgu simtā Eiropas brīvprātīgā sagaidīšanu lidostā “Rīga”, kas notiks otrdien, 24. jūlijā, plkst. 10:55 – uzreiz pēc lidmašīnas Kijeva – Rīga nosēšanās lidostas teritorijā, pie C izejas.

Ik gadu jauniešu skaits, kuri izvēlas kļūt par programmas “Erasmus+: Jaunatne darbībā” brīvprātīgajiem Latvijā, svārstās robežās no 100 līdz nepilniem 200. Šogad, JSPA godinot Latvijas simt gadu jubileju, veica no Eiropas iebraukušo jauniešu – brīvprātīgo – uzskaiti, lai simto Latvijā iebraukušo brīvprātīgo suminātu gan ar Latvijas kā sava brīvprātīgā darba veikšanas galamērķi, gan ar Latvijas dzimšanas dienu.

“Erasmus+: Jaunatne darbībā” Brīvprātīgā darba projekti piedāvā jauniešiem vecumā no 17 līdz 30 gadiem iegūt pirmo darba pieredzi jomā, kurā jaunietis nolēmis studēt vai ieguvis specialitāti, vai vienkārši – vēlas izmēģināt, lai saprastu, vai izvēlētajā sfērā viņš vēlētos turpināt savas darba gaitas. Par brīvprātīgo darbu jaunietis algu nesaņem, bet ar Eiropas Komisijas atbalstu viņam tiek segti ceļa, dzīvesvietas, ēdināšanas un apdrošināšanas izdevumi, kā arī ik mēnesi jaunietis saņem nelielu kabatas naudu savām vajadzībām. Kabatas naudas apmērs katrā valstī ir atšķirīgs. Tās lielumu nosaka Eiropas Komisija. Uz Latviju atbraukušo brīvprātīgo kabatas nauda ir 120 eiro mēnesī (jeb 4 eiro dienā). Tieši tāpat kā Igaunijā un Lietuvā.

100. Eiropas brīvprātīgais šogad ir jauniete no Ukrainas – Natālija Kameniuka (Nataliia Kameniuk). Viņa ar programmas “Erasmus+: Jaunatne darbībā” atbalstu Talsu novada fonda īstenotā projekta ietvaros strādās par brīvprātīgo Talsu novada tūrisma informācijas centrā. Latvijā viņa uzturēsies 242 dienas, līdz nākamā gada martam.

Informācija pārstāvjiem, kas piedalīties Eiropas brīvprātīgā sagaidīšanā

Pasākuma laikā mediju pārstāvjiem būs iespēja:

– Satikt jaunieti no Ukrainas, lai uzzinātu par viņas motivāciju brīvprātīgo darbu veikt tieši Latvijā, viņas izvēles iemesliem par labu Talsu novada fondam, kā arī vēlējumu Latvijai 100. dzimšanas dienā;

– Aprunāties ar JSPA pārstāvjiem par programmas “Erasmus+: Jaunatne darbībā” iespējām un to, kā tās tiek izmantotas Latvijas jauniešu vidū;

– Uzdot sev interesējošos jautājumus arī Talsu novada fonda pārstāvei Baibai Dinbergai, kura pati savulaik bijusi brīvprātīgā, bet nu jau viņai būs ceturtais Brīvprātīgā darba projekts, kurā viņa ir uz Latviju atbraukušo jauniešu atbalsta persona jeb mentors.

Par Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru

JSPA darbojas kopš 1999. gada. Tā ir izglītības un zinātnes ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir veicināt jauniešu aktivitāti un mobilitāti, līdzdalību jaunatnes brīvprātīgajā darbā, neformālās izglītības un jaunatnes informācijas programmās un projektos, kā arī veicināt jauniešu neformālo izglītību saistībā ar mūžizglītību.

JSPA administrē dažādas starptautiskas un nacionālas programmas: “Erasmus+: Jaunatne darbībā”; Eiropas Komisijas informācijas tīklu jauniešiem “Eurodesk”, eTwinning, Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmu, Jauniešu garantijas projektu “PROTI un DARI!”. Kopējā summa, kas pieejama JSPA administrēto programmu projektu īstenošanai 2018. gadā ir vairāk nekā 6 miljoni eiro.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru