RD Nacionālās apvienības frakcija papildina Ušakova rīcības pārbaudes lietu ar jauniem apstākļiem

Šodien Rīgas domes (RD) Nacionālās apvienības (NA) frakcija vērsusies pie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda ar lūgumu papildināt ministrijas uzsākto pārbaudes lietu par RD priekšsēdētāja Nila Ušakova (Saskaņa) rīcības tiesiskumu par “pazudušo jautājumu” un “norauto” RD ārkārtas sēdi ar jauniem apstākļiem.

Jau tika ziņots, ka iepriekš darba kārtības punkts, kas paredzēja samazināt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) rīdziniekiem “pazuda” no Ušakova vadītās komitejas darba kārtības. Un RD opozicionāru sasauktā domes ārkārtas sēde, lai risinātu “pazudušo jautājumu”, ilga vien 1 minūti, jo Rīgas mērs pārtrauca sēdi uz nezināmu laiku, šādi liekot šķēršļus NĪN samazināšanai, šādi tika “norauta” RD sēde.

RD opozīcija saskārusies ar jauniem apstākļiem vakardienas RD sēdē, kad Rīgas mērs vienpersoniski izlēma atlikt vairākus jautājumus no darba kārtības uz tuvākajām RD sēdēm, ignorējot deputātu iebildumus. Šādi no darba kārtības “pazuda” jautājumi par Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētāja un viņa vietnieces ievēlēšanu, kā arī netika izskatīts vēl viens darba kārtībā esošs jautājums, kas arī pēc domnieku domām tika atlikts vienpersoniski. NA frakcija vērsusies pie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra, lai tiktu papildināta ministrijas uzsāktā pārbaude par mēra Ušakova rīcības tiesiskumu ar jaunajiem apstākļiem.

NA frakcijas vadītājs Rīgas domē Nauris Puntulis: “Augstprātīga attieksme un elementāras demokrātijas principu ignorēšana un regulāras manipulācijas ar likumu un citu normatīvo aktu traktējumu ir novedusi mūs pie situācijas, kas liek mums reaģēt nekavējoties un visaugstākajā līmenī.”

Frakcija uzskata, ka, “pazūdot” jautājumiem no darba kārtības, kā arī “noraujot” RD ārkārtas sēdi, domes priekšsēdētājs ir pārkāpis gan likuma “Par pašvaldībām”, gan Rīgas pilsētas pašvaldības nolikuma normas. Tiesiskais regulējums nosaka, ka sēdes darba kārtība un izskatāmie materiāli pirms sēžu sākuma deputātiem ir pieejami e-portfelī, kur bija iekļauti arī attiecīgie jautājumi.

RD priekšsēdētājs “norāva” RD ārkārtas sēdi, paziņojot par tās pārtraukšanu uz nenoteiktu laiku, aizbildinoties ar it kā birokrātiskiem šķēršļiem jautājumu izskatīt, vienlaikus nenorādot un neparedzot nekādu rīcību, lai novērstu šķēršļus jautājuma izskatīšanai. Pēc frakcijas domām ir pārkāptas tiesību normas, kas paredz iespējas trešdaļai deputātu sasaukt ārkārtas domes sēdes, kurās izskatīt sabiedrībai būtiskus jautājumus.

NA frakcija aicina VARAM reaģēt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, veicot visas nepieciešamās darbības un piemērojot tiesiskās sankcijas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru