Rakstniecības un mūzikas muzejs aicina uz sarunu par unikālu vijoli

Turpinot “Mēneša priekšmeta” sarunu ciklu “Birojnīcā”, Rakstniecības un mūzikas muzejs (RMM) otrdien, 19. jūnijā, pulksten 18.00, aicina uz jūnija “Mēneša priekšmetam” – pirms 87 gadiem būvēta vijole – veltītu sarunu “Kur slēpjas 1931. gadā Cēsīs izgatavotās vijoles unikalitāte?” Sarunā piedalīsies vijoļmeistars Ingars Rancēvičs, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes pētnieks un docents Artis Svece, mūziķis Zigfrīds Muktupāvels, RMM mākslas eksperte, jūnija “Mēneša priekšmeta” stāsta autore Inese Žune. Sarunu moderēs Liega Piešiņa.

Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumā glabājas 25 vijoles, kuru vidū ir gan kokrūpnieka, mākslas mecenāta un vijoļu fantasta Augusta Dombrovska būvētie instrumenti, gan Kārļa Ieviņa darinātā vijole, vijoļmeistaru Jāņa Barabančika, Nikolaja Dreikas, gleznotāja Aleksandra Zviedra un citi meistardarbi. Katrai no šīm vijolēm ir savs stāsts, kuru sākotnēji ir radījis pats tās būvētājs. Sarunas dalībnieki atklās Cēsīs būvētas unikālās vijoles stāstu, kas pirmo reizi būs apskatāma plašākai publikai muzeja ekspozīcijas stendā “Birojnīcā”. Šī vijole savā ziņā ir piemineklis cilvēkam, amatiermūziķim Pēterim Strazdiņam – daudzpusīgai personībai, kuras dzīves stāsts tikai nesen ir atšķetināts Cēsu puses līdzcilvēku atmiņu stāstos.

Jūnija “Mēneša priekšmeta” scenogrāfiju “Birojnīcā” (Berga Bazārā, Dzirnavu ielā 84, k-1) veidojusi Latvijas Mākslas akadēmijas 1. kursa studente Madara Stepiņa. Madara ir piedalījusies teātra festivāla “Eju meklēt” mākslinieciskās identitātes radīšanā 2018. Rakstniecības un mūzikas muzeja “Mēneša priekšmeta” ekspozīcijas veidošana ir viņas pirmais nozīmīgais izaicinājums scenogrāfijas jomā. Madara un amatiermūziķis Pēteris Strazdiņš ir no Cēsīm, tas jauno scenogrāfi mudināja uzzināt kaut ko vairāk par savu novadnieku, kurš kā liecību par savu personību ir atstājis šo unikālo vijoli. Madara Stepiņa savā scenogrāfijā rada autentisku vides noskaņu, kurā tiek izmantotas fotogrāfijas no Cēsu muzeja fondiem. Scenogrāfijas centrā tiek akcentēta intriga, kas vijoli padara tik neparastu.

RMM, iezīmējot 2018. gadu pārmiju tēmā, ik mēnesi piedāvā iepazīt nozīmīgas vēstures liecības no muzeja krājuma “Mēneša priekšmeta” ekspozīcijā “Birojnīcā” (Berga Bazārā, Dzirnavu ielā 84, k-1). Aktualizējot šo vērtību aizsākto stāstu mūsdienu kontekstā, katram “Mēneša priekšmetam” tiek veltīta ekspertu saruna, uz kuru aicināti visi interesenti “Birojnīcas” telpās. “Mēneša priekšmeta” ekspozīcija un sarunu cikls visa gada garumā aicinās sekot līdzi unikālu Latvijas rakstniecības un mūzikas vēstures liecību stāstiem mūsdienu kontekstā.

Visi “Mēneša priekšmeta” video stāsti ir pieejami arī RMM mājaslapā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru