EP deputāti apstiprina bezpilota lidaparātu drošības noteikumus

• Vienots drošības līmenis visā ES;

• Juridiskā noteiktība tirgus attīstībai;

• Modernizēti aviācijas drošības noteikumi.

Eiropas Parlamenta deputāti otrdien atbalstīja jaunus ES mēroga noteikumus, kas padarīs drošāku bezpilota lidaparātu jeb dronu lietošanu, kā arī modernizēs aviācijas drošības prasības.

Parlaments ar 558 balsīm pret 71, 48 deputātiem atturoties, apstiprināja pērn novembrī panākto vienošanos ar dalībvalstu ministriem, kas nosaka ES līmeņa dronu lietošanas pamatprincipus. To mērķis ir panākt vienotu drošības līmeni un atvieglot jaunu produktu un pakalpojumu radīšanu.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem droni būtu veidojami tā, lai neapdraudētu cilvēkus. Atkarībā no drona svara vai lietošanas vietas radītā riska tie būtu jāaprīko ar papildu drošības sistēmām – piemēram, automātiskas piezemēšanās mehānismu, zūdot sakariem ar lietotāju, vai sadursmju novēršanas sistēmu.

Dronu lietotājiem jāpārzina noteikumi un jālieto lidaparāts tā, lai tas neapdraudētu cilvēkus vai citus gaisa telpas lietotājus. Tas nozīmē, ka atsevišķu dronu lietotājiem būs nepieciešama apmācība.

Lai atvieglotu lietotāja noteikšanu incidenta gadījumā, dronu lietotāji būs jāiekļauj dalībvalstu reģistros, un droni attiecīgi marķējami. Šī prasība neattieksies uz mazākajiem droniem.

Balstoties uz šiem pamatprincipiem, Eiropas Komisijai būs jāizstrādā detalizētāki ES mēroga noteikumi. Tie noteiks dronu reģistrācijas kritērijus, kā arī nosacījumus dronu aprīkošanai ar dažādām drošības tehnoloģijām vai lietotāju apmācībai.

Aviācijas drošības noteikumu modernizācija

Izmaiņas arī atjaunina ES aviācijas drošības noteikumus, lai saglabātu augstus drošības standartus, vienlaikus ņemot vērā paredzamo gaisa satiksmes intensifikāciju nākamajās desmitgadēs.

Izmaiņas paredz ciešāku sadarbību starp ES Aviācijas drošības aģentūru un dalībvalstu iestādēm, izvērtējot riskus, ko rada lidojumi pār konflikta zonām. Tās arī pilnvaro Eiropas Komisiju izstrādāt standartus, kā ārkārtas situācijās būtu lejuplādējāma informācija no lidaparātu “melnajām kastēm”, lai nodrošinātu ārkārtas reaģēšanu.

Nākamie soļi: Noteikumi vēl oficiāli jāapstiprina dalībvalstu ministriem.

Pamatinformācija: Patlaban droniem, kuru svars nepārsniedz 150 kilogramu, tiek piemēroti valstu noteikumi. Tas nozīmē, ka ražotājiem un lietotājiem jāņem vērā atšķirīgas drošības prasības.

Nākamo 10 gadu laikā civilo dronu daļa ES aviācijas tirgū varētu pieaug līdz apmēram 10% (t.i., apmēram 15 miljardiem eiro gadā). Saskaņā ar Komisijas aplēsēm dronu nozare līdz 2050. gadam varētu radīt apmēram 150 000 darbavietu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru