Produkti, kurus NEDRĪKST dotiem bērniem līdz 1 gada vecumam

Līdz gada vecumam bērni ļoti daudz ko nedrīkst – desas, konfektes, kūpinājumus, konservus utt. Bet ir vesela virkne produktu, kuri vēl rada šaubas. Lūk, daži no tiem:

Sēnes.

Izmantot sēnes bērnu ēdināšanā nav vēlams līdz pat 3 gadu vecumam. Tas ir saistīts ar to, ka tās ir grūti pārstrādājamas tajās esosā hitīna dēļ – tā ir augu izcelsmes šķiedrviela, kas traucē barības vielu uzsūkšanos, kā arī izraisa zarnu ģlotādas kairinājumu.

Rieksti.

Vispār dot bērnam riekstus līdz 3 gadu vecumam ir bezjēdzīgi, jo tie netiek uzsūkti. Turklāt tie ir pieskaitāmi pie produktiem, kas izraisa alerģijas.

Paprika.

Svaigā veidā nav ieteicama līdz bērna 1,5 gada vecumam, jo satur lielu ēterisko eļļu un šķiedrvielu daudzumu.

Baklažāns.

Nav ieteicams līdz 2 gadiem, jo tie satur daudz šķiedrvielas un purīna pamatnes. Turklāt arī baklažāns pieskaitāms pie produktiem, kas izraisa alerģijas.

Bietes.

Atkal labāk jau pēc gada vecuma sasniegšanas, jo ir daudz šķiedrvielu un pektīna, un tā pietiekoši aktīvi uzvedas organismā. Var izraisīt alerģiju. Kaut gan vārītā veidā pa nelielam daudzumam var jau no 10 mēnešu vecuma.

Pākšaugi.

Nav vēlams līdz 1,5 gada vecumam, jo tiem piemīt gāzu veidojošas īpašības, turklāt ir jāmāk tos pareizi pagatavot. Dažos pākšaugos atrodama vesela virkne toksisku sastāvdaļu, tajā skaitā lektīnu, kas iedarbojas kā hemaglutinīni un tripsīna inhibitori. Nogatavojušo dārzeņu sēklas (piemēram, parasto pupiņu) satur toksisku šo sastāvdaļu koncentrāciju, un tāpēc ir ļoti svarīgi pareizi šos produktus pagatavoti, rūpīgi izmērcēt un tos vārīt, lai izvairītos no jebkāda veida toksiskiem efektiem.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru