Bērni mēdz būt izvēlīgi ēdāji un bieži atsakās ēst tieši tos produktus, kuri augošam un aktīvam organismam ir visnoderīgākie. Šo produktu augšgalā nepelnīti ierindojušies arī dārzeņi. “Fazer Latvija” piedāvā piecus noderīgus padomus, kā bērnu uzturā biežāk iekļaut dārzeņus. Iespējams, šie īsie padomi tevi iedvesmos un dārzeņi ieņems goda vietu tava bērna ēdienkartē!
Viens no pieaugušo uzdevumiem bērnu audzināšanā ir panākt, ka atvasei jau no pašas bērnības iegaršojas augļi un dārzeņi. Ja bērni laicīgi neiepazīstas ar šiem vērtīgajiem un daudzveidīgajiem pārtikas produktiem, tad ne vien viņu organisms nesaņem lielu daļu nepieciešamo uzturvielu, bet arī nākotnē visticamāk viņu dzīvē šai produktu grupai būs maza loma.
Lūk, pieci veidi, kā interesanti un asaprātīgi iekļaut dārzeņu bērnu ēdienkartē:
1. Pārsteidz ar dzīvespriecīgu noformējumu!
Nereti tieši vizuālais izskats ir iemesls, kāpēc bērns aizstumj šķīvi ar ēdienu un atsakās to ēst. Šajā brīdī aicinām vecākus likt lietā savu radošumu! Maltīte ātri vien tiks apēsta, ja uz šķīvja būs izveidots krāšņš tropu putns, žiperīgs cālēns vai okeāna dzelmē paslēpusies zemūdene! Iedvesmai dažu radošu risinājumu piemērus atradīsi šeit: https://failiem.lv/u/cfwxah3u.
2. Pasniedz dārzeņus neierastā formātā!
Dārzeņi ienāk ēdienkartē arī jaunā formā – “Dārzeņu maizē”, kurā ir līdz par 30% dārzeņu. Sagatavo garšīgas, veselīgas un skaisti dekorētas sviestmaizes, tas ir pavisam vienkāršs veids, kā bērnu ēdienkartē iekļaut dārzeņus. Mēs bērniem vaicājām, kā viņiem garšo dārzeņi un pēc tam, ko viņi domā par dārzeņu maizi. To vari redzēt šeit:
3. Uzcep gardus cepumus ar dārzeņiem!
Daudzus dārzeņus var izmantot konditorejā, piemēram, cukini un burkānu cepumi būs kombinācija, kas pārsteigs arī pieaugušos. Ierastajai cepumu masai vienkārši piejauc vienu sarīvētu cukīni un pusglāzi rīvētus burkānus un gatavs! Atliek vien visu sajaukt lielā bļodā un likt krāsnī. Kuram bērnam gan negaršo cepumi!?
4. Iejauc smūtijā kādu dārzeni!
Smūtiji ir ģeniāla un garšīga slēptuve visdažākajām dabas veltēm – sākot no saldām ogām un augļiem, līdz pat kalē lapām. Banāns padarīs smūtiju biezu un smaržīgu, zemenes sniegs saldumu un iekrāsos kokteili bērniem tīkamā krāsā, savukārt kalē lapiņas būs lielisks šķiedrvielu, dzelzs, antioksidantu un dažādu vitamīnu avots! Šāds kokteilis stiprinās sirdsdarbību un asinsvadu sistēmu, kā arī būs palīgs cīņā ar astmu un autoimūnām saslimšanām. Vēl smūtijā lieliski iekļausies gurķis, biešu un burkānu sula, avokado un citi dārzeņi.
5. Pagatavo ātro desertu ar dārzeņiem!
Tik tiešām dārzeņus ir iespējams “paslēpt” arī saldajā ēdienā; sūreņu dzimtas lapu dārzenis rabarbers lieliski iederēsies uz vasarīgas plātsmaizes! Pamatnei vajadzēs jebkuras formas kviešu maizi – derēs jebkāda, bet uzturvērtības ziņā augstvērtīgāka būs, piemēram, “Kefīra tostermaize”. Plātsmaizes saldo masu veido no sagrieztiem, nomizotiem rabarberiem, 3 ēdamkarotēm skābā krējuma, 100 mililitriem saldā krējuma un 100 gramiem cukura. Iezied cepešpannu ar sviestu, izklāj ar maizes šķēlītēm, izveidojot arī maliņas. Uzklāj sagrieztos un nomizotos rabarberus. Sakuļ skābo un saldo krējumu ar cukuru un pārlej rabarberiem. Visu sirsnīgi pārkaisa ar kanēli vai cukuru un – aidā, cepties kādas 40 līdz 45 minūtes!
Par “Fazer Latvija”:
“Fazer Latvija” ir viens no maizes tirgus līderiem, kas strādā ar diviem zīmoliem – “Fazer” un “Druva”. Maize tiek cepta mūsdienīgā ražotnē Ogrē, kas ir viena no tradīcijām bagātākajām maizes ceptuvēm Latvijā. 2015. gadā Ogrē darbu sāka jauna, mūsdienīga kūku un konditorejas izstrādājumu ražotne. “Fazer” saldumi, no kuriem Latvijā populārākie ir šokolādes “Karl Fazer” un “Geisha”, tiek ražoti Somijā. 2017. gadā “Fazer Latvija” apgrozījums bija 25,32 milj. eiro. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 300 darbinieku, un tas ir lielākais darba devējs Ogrē.A