Pastāvēt par sevi. 9 noteikumi, par kuriem ir jāpastāsta bērnam

Esi pārliecināts par saviem darbiem un domām. Šie 9 padomi palīdzēs jums iemācīt, kā bērnam neļaut darīt sev pāri un pastāvēt par sevi.

Neļauj nevienam pārkāpt savas tiesības. Neviens nav tiesīgs likt tev rīkoties pret tavu gribu, draudēt tev, kaitināt vai nodarīt sāpes. Ja tu esi nokļuvis neērtā situācijā, vajag saņemties un aizstāvēt sevi vai nu ar vārdiem vai darbību. Taču arī tu nedrīksti pārkāpt citu cilvēku tiesības!

Esi pārliecināts par saviem darbiem un domām. ( Uzturiet savā bērnā pozitīvu pašvērtējumu, slavējiet par izteiktu personīgo viedokli, slavējiet par labiem darbiem, iemāciet pareizi reaģēt uz pieļautajām kļūdām. Cieniet savu bērnu un viņa sasniegumus un tad viņš būs pārliecināts par sevi.

Tici labajam. (Iemāci bērnam saskatīt labo un neieslīgt negatīvismā. Cilvēkam – optimistam vieglāk ir uztvert pasauli, tādi cilvēki sev piesaista sev tādus pašus optimistus un pozitīvu)

Tev ir tiesības uz savu viedokli. (Saskarsmē ar dažādiem cilvēkiem jāiesaista arī bērns, lai viņš mācās izteikt savu viedokli, uzsākt un uzturēt sarunu. Saskarsmes pieredze dažādās situācijās vairos pārliecību par sevi. )

Kauties – nav pats labākais variants. Ne vienmēr kautiņš ir pati labākā izeja no situācijas. Bieži tas tikai visu pasliktina. Daudz labāk tādās situācijās palīdz vārdi! Nekad neatbalstiet bērnus, kuri kaitina tevi vai citus. ( Iemāci bērnam, ka viņam, tāpat kā ikvienam cilvēkam ir savs vārds un tam ir patiesa  vērtība. Visas citas iesaukas nav jāņem vērā)

Nekad nebaidies atteikties un teikt “nē.” ( svarīgi, lai bērns saprastu, ka viņam ir izvēle. Viņš vienmēr var atteikties un teikt “nē.” Un pats galvenais, ka viņa izvēle tiks cienīta. )

Prasīt pēc palīdzības. (Iemāciet bērnam lūgt palīdzību, ja viņš pats netiek galā. Pirmkārt jau, palīdzību jāprasa vecākiem)

Nodarbojies ar sportu. Sports, īpaši tad, ja ir kādi sasniegumi, ļoti vairo ticību sev un saviem spēkiem.  Tāpat sports attīsta pacietību un izturību.

Avots: all-4-woman.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru