Neparasts, bet interesants auduma krāsošanas veids ar zīlēm un naglām

Ekoloģiski tīru auduma krāsošanas veidu piekritēji zina sīpolu mizas, bietes, kafiju, skujas, kālija permanganātu, koku mizas, smiltsērkšķus utml. Bet ir vēl viens sens auduma krāsošanas veids – ar zīlēm un naglām.

Ja pirms krāsošanas audumu satin šibori tehnikā, tad var iegūt skaistus rakstus. Tāda paštaisīta „krāsa” no zīlēm un naglām, turas uz auduma pietiekami labi, krāsojums sanāk noturīgs.

Krāsošanas tehnoloģija ir vienkārša. Vispirms vajag sagatavot šķīdumu no sarūsējušām naglām (skrūvēm utml.). Uz vienu lielu burku (1l) ar vāku ņemiet 2 saujas naglu un 1 tasi baltā etiķa. Apmēram  ¾ burkas piepildiet ar ūdeni, pievienojiet etiķi un naglas. Novietojiet saulainā vietā uz pāris nedēļām – šķīdums iegūs koši oranžu krāsu.

Tagad ķeramies pie pašas auduma krāsošanas. Šeit mums tāpat vajadzēs arī zīles. 0,5 kg auduma nokrāsošanai vajadzēs 2,5 kg zīļu. Lielā katlā ielieciet ūdeni un zīles un vāriet uz mazas uguns apmēram 1-2 stundas, kamēr zīles neatdos ūdenim visu sulu. Tāpat arī sagatavojiet tilpumu ar oranžo dzelzs šķīdumu (naglas, skrūves). Vispirms audumu, kuru gribiet nokrāsot, samērcējiet parastā ūdenī, izgrieziet. Pēc tam savērptu vai vienkārši salocītu audumu ievietojiet zīļu novārījumā uz 20-40 minūtēm, pēc tam pārlieciet dzelzs šķīdumā uz 10 minūtēm. Pēc tam izvelciet un novērtējiet toni. Procedūru var atkārtot līdz iegūst nepieciešamo toni.

Beigās vajag izmazgāt audumu ar ziepēm un izžāvēt.

avots: cpykami.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru