Mājās gatavota maize bez mīcīšanas: recepte ir tik vienkārša, kā viens-divi-trīs! Pufīga, gaisīga, ar kraukšķīgu garoziņu…

Ja jūs neķērāties pie maizes cepšanas, jo baidījāties no grūtībām tās pagatavošanas procesā, tad šī recepte ir domāta tieši jums!

Pateicoties tai, jūs varēsiet iepriecināt savus mājiniekus ar gaisīgu un pufīgu mājās ceptu maizi katru dienu. Nekāda ilgstoša mīcīšana.

Maize sanāk pietiekoši mitra iekšā, ar lielām porām un plānu kraukšķīgu garoziņu.
Īpaši patiks ciabattas – itāļu baltmaizes cienītājiem.
Svaigo raugu var aizstāt ar sauso, uz tādu miltu daudzumu pietiks ar 4 gramiem (aptuveni ¾ ēdamkarotes).

Sastāvdaļas
Kviešu milti – 530 grami
Ūdens – 420 ml
Raugs – 10 grami
Sāls – 1 tējkarote

Pagatavošana
Raugu izšķīdināt siltā ūdenī (37 – 39 grādos). Miltus iesijā dziļā bļodā, pievieno sāli, ielej izšķīdinātu raugu. Samīciet vidējas konsistences mīklu. Apklājiet bļodu ar nelielu atvērumu gaisa iekļūšanai, un atstājiet uz 2 stundām istabas temperatūrā nostāvēties. 2 stundu laikā mīklas daudzumam ir jādubultojas, un uz tās virsmas jābūt maziem burbulīšiem. Neaizmirstiet, ka mīkla mums ir bez mīcīšanas, tāpēc, to neaiztiekot, uzklājiet bļodai plēvi vai arī vāku ar spraugu, un uz nakti ievietojiet ledusskapī. No rīta paņemiet vajadzīgo mīklas daudzumu. Lai mīkla tik ļoti neliptu pie rokām, apberiet rokas ar miltiem. Apviļājiet mīklu miltos, izveidojot bumbu (lai to panāktu, mīklas malas nospiediet uz leju un iekšā bumbā).
Izkājiet bumbu uz cepampapīra lapas, kas apbērta ar miltiem, un atstājiet uz vēl 40 – 60 minūtēm. Mīklu apklāt nevajag. Pa to laiku uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 235 grādiem. Izveidojiet mīklā 3 iegriezumus, pārlieciet to kopā ar cepampapīru uz plāts un lieciet cepeškrāsnī pa vidu. Cepeškrāsns apakšējā daļā atstājiet vēl vienu plāti, uzlejot tai 1,5 glāzi karsta ūdens, lai radītu pirts efektu. Maizi cepiet 45 minūtes, pēc tam izņemiet no cepeškrāsns un atstājiet atdzist uz restēm.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru