Lūk, ko slēpj noslēpumainā oga! Tu vairs nepirksi tādu, redzot, kas notiek zem mikroskopa…

Tuvojas aromātisko, sulīgo un neticami garšīgo zemeņu laiks. Tās garšo visiem: gan maziem, gan lieliem. Mēs labprāt ēdam to kilogramiem, cepam pīrāgus, gatavojam ievārījumus, vārām kompotus.

LASI VĒL: Šogad importa zemenes labāk neēst vispār!

Par to, cik garšīga un veselīga ir šī oga, zina visi. Bet tu pat nenojaut, cik briesmīgu noslēpumu tā glabā zem savām zaļajām lapiņām! Šī kārdinātāja var pārnēsāt tārpu oliņas. Paskaties, kas uz tās dzīvo!

Zemeņu kaitēkļi

UZMANĪGI, ZEMENE!

Laputis
Tas ir apdraudējums visiem dārziem, un tagad tas ir sasniedzis arī zemenes. Tas izsūc visu sulu no stumbriem, lapām. Zemeņu krūma lapiņas sakrokojas, bet ogas nenobriest. Neskaitot tiešo kaitējumu, laputis pārnēsā arī vīrusu saslimšanas.

Naktstauriņš
Vēl viens ienaidnieks – tas ir naktstauriņa kāpurs. Tas sagrauž visu, kas nonāk tās ceļā. Lai cīnītos ar naktstauriņu, dārznieki izmanto dažādas ķimikālijas, kuru ļaunprātīga izmantošana ļoti kaitē cilvēka veselībai. Tāpēc kārtīgi apdomā, pirms baro bērnu ar zemenēm no tirgus.

Vabole
Kaitēklis, no kura ir ļoti grūti tikt vaļā. Ja tu redzi, ka oga ir šķība un ar nelīdzenu virsmu, tad vari būt pārliecināts, ka šeit ir pastrādājusi vabole.

Frankliniella
Ārzemju zemenes lielveikalos ir pilnas ar šiem insektiem. Šis kaitīgais organisms masveidā inficē ogas. Kaut arī ar to aktīvi cīnās un bojātās zemenes iznīcina, tomēr dažreiz tās tomēr nonāk uz galda.

Augļu koku sarkanā tīklērce
Zemenēm visbīstamākais kukainis – augļu koku sarkanā tīklērce. Tā iznīcina veselas plantācijas, un iznīcināt šo kaitēkli ir ļoti sarežģīti. To pat ar palielināmo stiklu ir gandrīz neiespējami pamanīt. Tikai vērīgi dārzkopji to atklāj, vadoties pēc ogu un lapu stāvokļa.

LASI VĒL:  Mana kaimiņiene padalījās ar vienkāršu zemeņu piebarošanas recepti bagātīgai zemeņu ražai

Tieši šo kaitēkļu dēļ mīļotā vasaras oga tiek pakļauta ķīmiskai apstrādei. No šāda produkta nav gandrīz nekāda labuma! Lūk, daži ieteikumi, kā izvēlēties zemenes, kuras būs garšīgas un tajā pašā laikā nebūs kaitīgas.

NODERĪGI PADOMI

Izaudzēt zemeni mājas apstākļos ir diezgan piņķerīgs darbs. Tas aizņem veselas 44 dienas! Dabīgās ogas parādās tirgū aptuveni maija beigās – jūnija sākumā. Agrajās zemenēs ir daudz pesticīdu, un tā neiepriecinās arī ar savu garšu. Bet dārza zemeņu garša un veselīgums ir neticams!

Ogām ir jābūt vienmērīgā tumši sarkanā krāsā bez plankumiem. Neskrien pakaļ izmēram. Kā likums, gigantiska oga ir ķimikāliju rādītājs.

Ja zemene ir vienāda izmēra, pēc taustes blīva, gluda un gumijaina, tad tā ir piepildīta ar nitrātiem. Tādu produktu nevajag pirkt.

Galvenais šo ogu izvēles kritērijs ir smarža. Nogatavojušās zemenes garšai pretoties nav iespējams!

Cik ļoti gan gribas nobriedušas ogas, kas ir piesūkušās ar sauli, ir sulīgas…Rūpīgi izvēlies zemenes, pirms tās nonāk uz tava galda. Var, protams, pamēģināt izaudzēt to mājas apstākļos. Ja tomēr jūs tādam pasākumam neesat gatavi, tad ceru, ka mūsu padomi jums noderēs!

Avots: vkurselife.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru