LTRK: esam pārliecināti, ka Darba likuma grozījumi tiks apstrīdēti Satversmes tiesā

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera ir pārliecināta, ka šodien, 1.novembrī, Saeimā 3.lasījumā pieņemtie grozījumi Darba likumā, kas nosaka virsstundu apmaksas kārtību, tiks apstrīdēti Satversmes tiesā kā Satversmei neatbilstoši.

“Esam ļoti nepatīkami pārsteigti, ka “aizejošā” Saeima pēdējā sēdē veica šādas u izmaiņas Darba likumā, neņemot vērā, ka grozījumi neatbilst Satversmei, uz ko skaidri norādīja gan Tiesībsarga birojs, gan Ārvalstu Investoru padome (FICIL), gan arī Saeimas Juridiskais birojs.

Lemsim arī par aicinājumu Valsts Prezidentam Raimondam Vējonim neizsludināt pieņemto likumu,” saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, “mēs bijām sagatavojuši kompromisa variantu, kas atbilstu Satversmei un paredzēja konkurētspējīgu un darba devēju un nodarbināto intereses aizsargājošu regulējumu par virsstundu piemaksu 50% jeb samaksu 150% apmērā par pirmajām divām virsstundām dienā visās tautsaimniecības nozarēs, ne tikai atsevišķās. Šādu priekšlikumu Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā bija iesniegusi LTRK un trešajā lasījumā līdzvērtīgu rosinājumu virzīja arī Saeimas deputāts Edgars Putra.”

LTRK arī uzskata, ka deputāti, kuriem šī ir pēdējā Saeimas sēde, ir pārsteigušies, pieņemot uzņēmējdarbībai tik būtiskus lēmumus galīgajā lasījumā. “Uzskatām, ka mūsu sagatavotais un iesniegtais precizētais priekšlikums sekmētu faktisku virsstundu uzskaiti, ēnu ekonomikas mazināšanu un konkurētspējas veicināšanu, kā arī būtu tiesiski korekts un atbilstošs Satversmei un vienlaikus aizstāvētu gan mazo un vidējo uzņēmumu, gan darbinieku intereses visās tautsaimniecības nozarēs,” saka J.Endziņš.

Jau iepriekš Ārvalstu investoru padome Latvijā (FICIL), pozitīvi vērtējot LTRK iesniegto priekšlikumu, savā vēstulē atbildīgajai komisijai norādīja, ka, pieņemot LTRK piedāvāto regulējumu, Latvija būtiski tuvinātos to valstu regulējumam, ar kurām tieši konkurējam investīciju piesaistē. Vienlaikus sūtot arī pozitīvu signālu par valsts gatavību ieklausīties uzņēmēju viedoklī par tirgus vajadzībām un spert aktīvus soļus, lai samazinātu novēroto virsstundu darba neuzskaitīšanu, kas uzņēmējiem rada nevienlīdzīgas konkurences apstākļus.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies vairāk nekā 2400 individuāli biedri un vairāk nekā 60 uzņēmēju biedrības. LTRK individuālo biedru – uzņēmumu – apgrozījums 2016.gadā pārsniedza 13,6 miljardus eiro.

LTRK pārstāv savu biedru – uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

LTRK ir pilntiesīga starptautiskā tirdzniecības un rūpniecības kameru tīklojuma – vairākus gadu simtus darbības pieredzi uzkrājušo un daudzu miljonu visas pasaules uzņēmēju apvienojošo Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas (EUROCHAMBRES) un Starptautiskās Tirdzniecības palātas (ICC) – biedre.

Biedrība ir viena no vecākajām Latvijas nevaldības organizācijām – LTRK ir uzņēmēju balss un atbalsts jau 80.gadu!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru