“Lielā Kristapa” apbalvotā animācija pieejama internetā

Pēc Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” noslēguma, kurā Lizetes Upītes un Vladimira Leščova animācijas īsfilmas saņēma katra pa divām balvām, abi šie darbi uz valsts svētku laiku ievietoti interneta vietnē vimeo.com, kur tos var noskatīties ikviens interesents.

Režisores un mākslinieces Lizetes Upītes debijas animācijas īsfilma Nakts pastaigas ieguva divas Lielā Kristapa balvas – par labāko animācijas mākslinieci tika atzīta Lizete Upīte, par labāko skaņu režisoru – Ģirts Bišs; filma bija nominēta arī kategorijās Labākā debija, Labākā īsmetrāžas filma un Labākā animācijas režija. Oktobra beigās filma Nakts pastaigas tika novērtēta arī vienā no vecākajiem un vērienīgākajiem filmu festivāliem Ziemeļeiropā, Fredrikstādes animācijas festivālā, saņemot Grand Prix; līdz šim filma izrādīta festivālos visā pasaulē – Somijā, Portugālē, ASV, Nīderlandē, Grieķijā, Serbijā, Ukrainā, Brazīlijā, Luksemburgā, Francijā, Norvēģijā. Tagad filma uz nedēļu ievietota un līdz 21. novembrim pieejama visiem interesentiem interneta vietnē https://vimeo.com/255704679.

Ir pēdējā vasaras nakts. Tētis ar meitu cauri mežam dodas mājup. Klusuma ieskautais mežs ir tikpat aizraujošs, cik baiss. Un Annas spožā lāpa tikpat pasargājoša, cik apdullinoša.

Filmas veidotāji ir režisore, scenāriste, māksliniece un animatore Lizete Upīte (1987), skaņu režisors Ģirts Bišs, montāžas režisore Inese Kļava, producente Sabīne Andersone, lomas ieskaņojuši Ieva Segliņa un Ģirts Krūmiņš. Filma tapusi studijā Atom Art ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Nacionālā Kino centra atbalstu.

Režisore Lizete Upīte absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju un animācijas režijas skolu La Poudri?re Francijā. Studiju laikā veidojusi vairākas dokumentālās un animācijas īsfilmas, tostarp 4 minūšu īsfilmu Vakars uz ezera, kas 2014. gadā saņēma atzinību Lielajā Kristapā kā Gada labākā studentu filma. Šobrīd studijā Atom Art Lizete strādā pie nākamās animācijas īsfilmas Rīgas Ceriņi, kas iecerēta kā traģikomisks stāsts pieaugušajiem par smakas ietekmi uz sabiedrību un būs gatava nākamā gada pavasarī.

Savukārt studijai Atom Art tuvākā pirmizrāde gaidāma 2019. gada 1. februārī, kad uz ekrāniem nokļūs Edmunda Jansona animācijas pilnmetrāžas filma Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi, kas iekļauta programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei.

Tāpat uz valsts svētku nedēļu, tikai mazliet ātrāk savu filmu Elektriķa diena vietnē ievietojis Vladimirs Leščovs (1970), viens no pasaulē pazīstamākajiem Latvijas animācijas autoriem, kurš līdz šim jau trīsreiz saņēmis Lielā Kristapa balvas kā labākais animācijas režisors, tāpat trīs (citas) viņa filmas atzītas par gada labākajām animācijas filmām, savukārt Elektriķa diena jau visu šo gadu ceļo pa prestižiem festivāliem, ieskaitot animācijas pasaulē svarīgāko – Anesī filmu festivālu Francijā.

Šogad Vladimirs Leščovs saņēma Nacionālo kino balvu kā labākais animācijas režisors, bet Elektriķa diena tika apbalvota kā labākā īsmetrāžas filma ar šādu žūrijas pamatojumu: “Ar pārliecinošu meistarību veidots kinematogrāfisks universs, kur režisoram raksturīgā animācijas estētika un askētiskā stāstniecība ietver visu pasauli elektrības lādiņā.” Astoņas minūtes garā filma stāsta par elektriķi, kurš remontdarbu laikā negadījuma dēļ zaudē samaņu un atjēdzas otrpus sētai – psihiatriskās slimnīcas teritorijā…

Filma Elektriķa diena interneta vietnē vimeo.com būs pieejama līdz 19. novembrim, to var noskatīties šeit: https://vimeo.com/253461838. Tikmēr režisors un mākslinieks Vladimirs Leščovs jau strādā pie nākamās animācijas īsfilmas – Nacionālā Kino centra konkursā atbalstīts viņa projekts Ziemas ainava ar slidotājiem, kas iecerēts kā sadarbības projekts ar Kanādas partneriem.

Informācija par filmu Nakts pastaigas:

Sabīne Andersone, filmas producente, 29118913, [email protected]

Informācija par filmu Elektriķa diena:

Vladimirs Leščovs, filmas autors, 29141832, [email protected]

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru