Lauksaimnieki kļūst arvien atbildīgāki pret vidi

SIA “ZAAO” (ZAAO) jau vairākus gadus piedāvā lauksaimniecībā izmantotā iepakojuma bezmaksas savākšanu. Ik gadu savāktais otrreizējai pārstrādei derīgais materiālu apjoms pieaug par vairākiem simtiem kubikmetru, šogad sasniedzot 6600 kubikmetrus.

Šķiroto atkritumu savākšanas daļas vadītāja Ginta Gailuma: “Šobrīd sākam just, ka mūsu informatīvais darbs nes arī augļus. Gadiem lauku saimniekiem stāstījām, ka dedzināt un aprakt plēves un maisus ir videi kaitīgi, ka kaitējums ar šādu rīcību tiek izdarīts gan pašu apstrādātajiem laukiem, gan saimniecības ļaužu veselībai. Tagad mūsos ieklausās arvien vairāk, jo bezmaksas pakalpojumam ne tikai piekrīt, kad sazināmies, bet paši saimnieki zvana un taujā pēc pakalpojuma.”

Lai vēl vairāk motivētu lauku saimniekus nededzināt un neaprakt lauksaimniecībā izmantoto iepakojumu, kas var radīt iespējamību bīstamu ķīmisku savienojumu nonākšanai gaisā vai ūdenī, ZAAO šā gada pavasarī izsludināja akciju “Tīra sēta – laba sēta”. 652 akcijas dalībnieku vidū notikusi izloze un noskaidroti 5 saimnieki, kuri iegūst 100 eiro dāvanu kartes lauksaimniecības preču veikalā “Agroserviss Valmiera”. Izlozes uzvarētāji – Zinta Gmizo “Jaunķīši”, Bērzaines pagasts, Kocēnu novads; ZS “Pintāni”, Raunas novads; ZS “Prauli” Bilska, Smiltenes novads; LKS “Lauksalaca”, Priedāji, Mazsalacas novads; ZS “Gaidas”, Braslava, Alojas novads.

Savākto iepakojumu ZAAO sagatavo nodošanai pārstrādes rūpnīcām, kurās ražo granulas jaunu plastmasas izstrādājumu izgatavošanai.

Atgādinām, ka lauksaimniecībā izmantotā iepakojuma (ruļļu plēves, bedru plēves, Big-bag maisi, HDPE kannas) savākšanu var pieteikt visu gadu, sazinoties ar ZAAO Šķiroto atkritumu savākšanas daļu pa tālr. 29221847.

Par nodotajiem materiāliem ZAAO izsniedz pakalpojuma saņemšanas apliecinājumu – izziņu par savākto atkritumu veidu un apjomu, kas derīgs iesniegšanai Valsts vides dienestā kā apliecinājums, ka šie atkritumi savākti atbilstoši likumdošanai un tiek pārstrādāti videi draudzīgā veidā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru