Lai avenēs nebūtu tārpu

Droši vien, katram, kam pieder savs mazdārziņš, tajā aug arī avenes. Taču bieži tajās ir ļoti daudz tārpu. Lai avenēs tārpu nebūtu, periodiski ir jāveic profilaktiski pasākumi.

Apskatīsim, kā tad pareizi kopt avenes un iepazīsimies ar dažiem variantiem, kā tikt vaļā no šiem mazajiem kaitēkļiem.

Un tā – pasargāt savu aveņu jaunaudzi no kukaiņiem jāsāk jau agrā pavasarī, kad vēl nav piebrieduši aveņu pumpuri. Aplejiet aveņu stādus ar karstu ūdeni ( 70-80 grādi ) tā, lai karstais ūdens tiek visam kātam un arī zem saknes. Kad zeme vēl ir sasalusi, saknēm tas nekaitē.  To pašu var darīt arī ar upenēm, jāņogām, baltajām jāņogām un ērkšķogām.

Tādu pašu procedūru veic arī rudenī, kad gaisa temperatūra ir no mīnus 3 līdz 5 grādiem. Taču pirms tam šī procedūra ir jāveic zemeņu laukā, jo tieši tur vairojas aveņu – zemeņu ziedu dūrējs.

Ja jūs katru rudeni avenes nepārrociet, tad svarīgi ir tās mulčēt. Var izmantot gan bagātīgu kompostu,  gan skaidas, gan kūdras substrātu, gan priežu mizu mulču. Visi kaitēkļi, kas dzīvo augsnes virskārtā, tādejādi tiek apbērti ar mulču un ārā vairs netiek.

Aveņu ziedēšanas laikā, vakarā var paklāt plēvi un kukaiņus nopurināt, pēc tam vēlams tos sadedzināt ugunskurā.  Taču šis paņēmiens ir darbietilpīgs un ilgstošs, jo tas ir jāveic katru dienu, līdz kaitēkļu pilnīgai iznīcināšanai.

Avenes var apsmidzināt arī ar sinepju šķīdumu: 20 gramus sinepju pulvera izšķīdiniet spainī ūdens, pusdienu noturiet. Krūmus apsmidziniet vairākas reizes.

Sinepes var aizstāt ar pārtikas sodu – 2 pilnas ēdamkarotes uz 10 litriem ūdens.

Avots: vrutmilife.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru