Ko par jums stāsta nagu graušanas ieradums?

Arī jums ir šis nejaukais ieradums? Statistikas dati liecina, ka apmēram trešā daļa pieaugušo turpina grauzt nagus kaut vai periodiski. Kādēļ tā? Vai pie vainas kāds psiholoģiskais faktors, varbūt ir kāda vaina? Lielākā daļa cilvēku nagu graušanu saista ar nervozitāti un nemieru.

Varētu izskatīties, ka tas varētu būt šī ieraduma galvenais iemesls. Taču, lai to visu noskaidrotu, tika veikts daudz padziļinātāks pētījums.

Saskaņā ar pētījumu rezultātiem, kas tika publicēti žurnālā “Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry”, tā var būt perfekcionisma pazīme. Bieži vien perfekcionisti tik ļoti tiecas pēc ideāla, ka viņus pavada depresija.

Aplūkosim šo ieradumu un tās sekas

Ar ķermeni saistītās cikliskās darbības (en. “BFRB”) tiek aprakstītas kā “kaitīgs ieradums, kas izraisa nopietnus traucējumus”. Pētnieku grupa nolēma izpētīt noslieci uz BFRB, izmantojot divus modeļus: emociju regulēšana (ER) un kairinošās darbības (FA). ER modelis nosaka, ka BFRB tiek izraisīts negatīvu emociju rezultātā un tas spēj samazināt šo negatīvismu. FA modelis nosaka, ka BFRB noņem nemieru, garlaicību, vilšanos un neapmierinātību.

Pētnieki nonāca pie secinājuma, ka cilvēki ar BFRB ir vairāk tendēti uz FA modeļa darbībām, proti, veicot dažādas kairinošas darbības, jo viņi ir uzstādījuši sev tik augstus standartus, ka viņi nevēlas no tiem atkāpties. Tieši tik spilgtas rakstura īpašības piemīt perfekcionistiem.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru