Kāpēc ir svarīgi nedomāt sliktu ne par vienu

nioJau sen ir zināms, ka mēs iegūstam tā cilvēka īpašības, par kuru domājam, un, attiecīgi, arī runājam. Tāpēc daži rietumu psihologi iesaka…

Jau sen ir zināms, ka mēs iegūstam tā cilvēka īpašības, par kuru domājam un, attiecīgi, arī runājam. Tāpēc rietumu psihologi iesaka domāt un runāt par veiksmīgiem un harmoniskiem cilvēkiem. Bet, jo vairāk mūsos ir egoisms un skaudība, jo grūtāk mums par kādu ir runāt labu. Mums ir jāiemācās nevienu nekritizēt. Tas, kurš mūs kritizē, atdod mums savu pozitīvo karmu un paņem mūsu slikto. Kāpēc Vēdās vienmēr tika uzskatīts, ka tas ir labi, ka mūs kritizē. Kā runa strādā ar mūsu karmu? “Mahabharātā” tiek teikts, ka tad, ja mēs esam kaut ko nodomājuši, kaut ko vēlamies izdarīt, tad labāk nevienam par to neteikt. Tikko kā jūs kādam par to esat pateikuši, par 80 % samazinās iespējamība, ka tas notiks, it īpaši, ja jūs padalījāties ar skaudīgu, alkatīgu cilvēku.

Kāpēc cilvēki, kuri runā maz un pārdomāti, sasniedz vairāk? Viņi netērē enerģiju.

Vēl viens vienkāršs noteikums, kas saistīts ar runu,  – ja mēs kādam esam izdarījuši kaut ko labu un par to esam citu priekšā palielījušies, šajā brīdī mēs zaudējam pozitīvo karmu un visus mūsu dievbijības augļus, ko ar šo rīcību bijām nopelnījuši. Lielībnieki nesasniedz daudz. Tāpēc mums nekad nevajag lielīties par saviem panākumiem, jo šajā brīdī mēs zaudējam visus tos augļus, ko līdz šim nopelnījām.

Skolēns pieiet pie meistara un jautā:

– Jūs iesakāt dzīvot ar atvērtu prātu (open mind). Bet tad jau viss prāts var aizlidot, vai ne tā?
– Tu vienkārši aiztaisi muti cieši ciet. Un viss būs labi.

Domas nosaka runu, tāpēc ir svarīgi nedomāt sliktu ne par vienu. Jo vairāk mums ir haotisku domu galvā, jo vairāk tās nonāk uz mēles un jo nekārtīgāka mūs runa. Tas, kurš skaidri domā, tas skaidri runā.

Ir vēl viens līmenis – iemācīties pieņemt kritiku. Viena no prāta īpašībām ir tā, ka tas ir spējīgs sevi attaisnot jebkurā situācijā. Jo zemāks ir cilvēka līmenis, jo vairāk attaisnojumu jūs no viņa dzirdat. Pat izdarot visbriesmīgāko noziegumu tāds cilvēks sevi attaisnos, pat nenosarkstot. Viens no galvenajiem rādītājiem par personību, kura atrodas augstā attīstības līmenī, ir tāds, ka tā mierīgi uzklausa uz sevi vērstu kritiku.

Pāršķir lapu un apgūsti prātīgo runu – jeb, iemācies runāt un domāt pareizi

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru