Kā pareizi pārstādīt zemenes

Zemeņu pārstādīšanai ir jāizvēlas jauni augi, jo vecie vairs nebūs spējīgi ražot. Optimālais variants ir jauni, divgadīgie krūmiņi. Tāpat var pārstādīt arī viengadīgos, kas izauguši no stīgām.

Bet tad ir jāņem tas krūms, kas aug no pirmās stīgas. Tā sakņu sistēma ir attīstīta labāk, un tas nozīmē, ka tam ir lielākas izredzes ieaugties. No tālākajām stīgām var arī ņemt krūmus pārstādīšanai, bet daudzi no tiem var neiesakņoties.

Pārstādām zemenes pareizi
Stādi tiek stādīti uz līdzenas virsmas.

Pirms zemeņu stādīšanas augsne tiek kultivēta vai pārrakta, izlīdzinot virsmu. Zemi mēslot vajag iepriekš – mēnesi vai divus, bet ne vēlāk par desmit dienām pirms stādīšanas. Uz vienu kvadrātmetru zemes tiek likti aptuveni 10 kilogrami organiskā mēslojuma, 50 grami superfosfāta un 40 grami kālija sulfāta. Ja tāda sagatave nav veikta laicīgi, tad var izmantot mēslojumu “Ispolin”. Pirms lietošanas rūpīgi izlasīt instrukciju.

LASI VĒL:  Mana kaimiņiene padalījās ar vienkāršu zemeņu piebarošanas recepti bagātīgai zemeņu ražai

Augsnes sagatavošana
Vēl reiz veikt zemes profilaksi pret kaitēkļiem. Izvēloties vietu zemenes stādīšanai, ir jāatceras par kultūru kārtošanu. Zemenes labi augs zemē, kurā pirms tās ir audzis ķiploks, pākšaugi vai pētersīļi. Bet tajā vietā, kur agrāk ir auguši kartupeļi, tomāti, kāposti vai gurķi, zemenes labāk nestādīt, lai neinficētu to ar lakstu puvi. Tālāk tiek novilkts diegs, lai dobes būtu taisnas, un pa to tiek veiktas iedobes. Ja saknes ir pārāk garas, tad tās var apgriezt, lai tās viegli iegultu iedobē un nelocītos.

Par stādiem vislabāk derēs nupat izrakti krūmi ar zemes kušķiem. Pirms rakšanas stādi ir labi jāaplej. Tad zeme ap krūmu ar rokām ir nedaudz jāuzirdina, tad jāaplej (ap litru ūdens uz krūmu). Pēc tam zeme nedaudz jāapklāj ar svaigu zāli vai salmiem. Ja laiks ir sauss, tad katru dienu ir nedaudz jāaplaista, lai krūmiņi ieaugas.
Zemenēm ļoti patīk irdena augsne, tāpēc tā bieži jāirdina, kā arī jāravē. Ziemas laikā stādi tiek apklāti ar koku lapām. Ja ir tāda iespēja pabūt mežā un savākt sausās lapas, tad tās būs labs sildītājs. Pavasarī šīs lapas noderēs par kompostu.
Ja jums ir nopirkti krūmi, tad tos vajag nodezinficēt pret saslimšanām, lai neievestu tās savā dārzā.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru