Kā novērst pietūkumu, kas ir neizbēgams karstajā vasarā?

Kā karstā laikā pasargāt sevi no dažādu ķermeņa daļu pietūkšanas?

Tā saucamā “vasaras tūska” rada papildu slodzi sirds un asinsvadu sistēmai un nierēm, jo ķermenis cenšas ar to cīnīties, taču tas nenozīmē, ka jāuzņem mazāk ūdens.

Vasarā mēs dzeram daudz vairāk ūdens – tas ir tikai normāli, jo organisms to pieprasa un teju tūlīt arī izvada sviedru veidā ārā vai elpojot. Taču uzņemtā šķidruma daudzums ir rūpīgi jākontrolē. Ņemiet vērā, ka šoreiz runa pat nav par parastu dzeramo ūdeni, jo to var dzert jebkurā diennakts laikā. Gāzētie dzērieni, alkohols vai sulas iepakojumā – šie ir tikai pāris dzērieni, kuru lietošanu uzturā vajadzētu samazināt, tāpat jāsamazina arī sāls un kūpinājumu daudzums uzturā. Visi zina, ka sāls veicina ūdens noturēšanos organismā, taču daudzi diemžēl nezina, ka arī cukurs ir konservants ar līdzīgām īpašībām.

Ķermenis pavisam viegli var uzsūkt svaigu dzeramo ūdeni, bet jebkas cits organismā pavada daudz ilgāku laiku, turklāt noslogojot nieres. Visus šos “garšīgos” dzērienus nieres nespēj tik ātri pārstrādāt, tādēļ veidojas pietūkums.

Tāpat visi mūsu uzņemtie šķidrumi iziet cauri asinsvadiem, nogulsnējoties uz to sieniņām un šūnās. Šis arī ir viens no veidiem, kā organismā veidojas pietūkums, īpaši jau kājās. Ja asinsrite tiek traucēta, pietūkums var tikai pasliktināties.

Ja jums nemitīgi kaut kas pietūkst, iesakām vērsties pie ārsta, jo pastāv iespēja, ka tas liecina par organisma nobīdēm no normas, problēmām ar nierēm vai sirds un asinsvadu sistēmu.

Nekādā gadījumā nedrīkst samazināt dienā uzņemtā ūdens daudzumu, jo ūdens trūkuma rezultātā organisms nonāk stresa situācijā, cenšoties šūnās uzkrāt ūdeni.

Neskaitot tīru dzeramo ūdeni, varat lietot arī zālīšu tējas vai citronu ūdeni, bet no gāzētajiem un saldinātajiem dzērieniem, alkohola un kafijas gan vajadzētu atteikties. Ļoti labs līdzeklis, kas palīdzēs samazināt pietūkumu, ir dzērveņu, savvaļas rožu vai vilkābeles novārījumi – tos nepieciešams dzert visas dienas garumā. Ja jums ir pietūkusi kāda ekstremitāte, nepieciešams vairāk kustēties – vakarā, kad karstums būs nogājis, dodieties pastaigā. Kad esat darbā, mēģiniet kādā brīdī doties pastaigāties vai vienkārši izstaipīt kājas. Kopumā dariet visu, lai jums sanāktu “izkustināt” šķidrumu no vietas.

Avots: vrutmilife.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru