Izstādē aplūkojami unikāli Latvijā tapuši vēsturiski izgudrojumi

Pirmo reizi 100 gados kopš Latvijas Republikas dibināšanas Patentu valdes veidotajā attēlu izstādē interesenti varēs apskatīt 20 vēsturiskus izgudrojumus, kas nesuši Latvijas vārdu pasaulē. Izstādi iespējams apskatīt no 25. oktobra līdz 7. novembrim Rīdzenes ielā, tirdzniecības centra “Galerija Centrs” pirmajā stāvā.

Izstāde veidota, gatavojoties grāmatas “Patentu valde un izgudrotājdarbība Latvijā 1918–1940” atvēršanas svētkiem š. g. 30. oktobrī “Galerija Centrs”. Sadarbojoties Patentu valdei un Latvijas Nacionālajam arhīvam, tika apzināti un digitalizēti Latvijas izgudrotāju patentu pieteikumi no pirmā pieteikuma pēc valsts neatkarības iegūšanas līdz 1940. gadam. Izgudrojumu spektrs sniedzas no vienkāršiem atradumiem ar praktisku nozīmi līdz tehniskiem risinājumiem mašīnbūvē, elektrotehnikā, zemkopībā un aviācijā. Latvijas izgudrotājiem divu desmitgažu laikā tika piešķirti 2944 patenti. Attēlu izstādei izraudzīti tādi izgudrojumi kā, piemēram, Valtera Capa Fotogrāfisks aparāts, Johana Johansona Vēja turbīna, Edgara Georga Everta Glābšanas laiva zemūdenēm, Aleksanda Zariņa Lidaparāts-ornitopters un vairāki citi.

“Pēc Latvijas neatkarības iegūšanas 1918. gadā Latvija piedzīvoja strauju ekonomisko attīstību un tirdzniecības uzplaukumu, ātri sasniedzot augstu labklājības līmeni. To sekmēja inovācijas, sākot no pirmā Latvijas patenta pieteicēja Jāņa Prāta izgudrojuma Linu galviņu atdalīšanas veids no stiebriem un tam nolūkam konstruētās mašīna, beidzot ar leģendārā izgudrotāja Valtera Capa patentu par pasaulē mazāko fotokameru Minox, kas saglabāja savu aktualitāti vēl vairākus gadu desmitus pēc Latvijas neatkarības zaudēšanas. Darbojoties rūpnieciskā īpašuma aizsardzības sistēmai, Latvijas izgudrotāju vārdi izskanēja plaši teju visā pasaulē,” norādot uz Latvijas intelektuālās un uzņēmējdarbības jaudas apliecinājumiem, atzīmē Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis.

Izstāde “Izgudrotājdarbība Latvijā 1918–1940” no novembra savas gaitas turpinās kā ceļojošā izstāde. Tā būs apskatāma Latvijas augstskolās, zinātniskajās institūcijās, kā arī bibliotēkās.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru