Holandē nolemts slēgt visus cietumus. Valstī praktiski nav neviena bandīta

2013. gadā Nīderlandē tika slēgti 19 cietumi, jo valstij nebija tik daudz noziedznieku, lai tos piepildītu.

Bet līdz šīs vasaras beigām ir plānots slēgt vēl 5, saskaņā ar iekšējiem dokumentiem, kas nonākuši izdevniecības “Telegraaf” rīcībā.

Un, kaut arī tas bez darba atstās gandrīz 2000 cilvēkus, no kuriem tikai 700 iegūs citus amatus tiesībsargājošās iestādēs, cietumu likvidācijas tendence seko neizbēgamam noziedzības samazinājumam jau kopš 2004. gada.

Tukšo ieslodzījuma kameru problēma ir kļuvusi tik akūta, ka pagājušā gada septembrī Nīderlande pat importēja 240 ieslodzītos no Norvēģijas, lai noslogotu cietumus!

Tomēr tieslietu ministrs Ards van der Stjūrs Parlamentā ir apgalvojis, ka tukšu cietumu uzturēšanas izmaksas ir pārāk augstas tādai mazai valstij.

Ir vēl daži iemesli, kāpēc Nīderlandē ir tik zems noziedzības līmenis: liberālie noteikumi attiecībā pret narkotikām, uzsvars uz rehabilitāciju, un nevis sodu, elektronisko rokassprādžu lietošana notiesātajiem, kas ļauj tiem turpināt strādāt brīvībā.

2008. gadā tika publicēti pētījuma rezultāti, kas liecināja, ka elektronisko rokassprādžu sistēma samazina recidīvismu par 50 % salīdzinājumā ar tradicionālo ieslodzījumu. Tā vietā, lai tērētu nodokļuy maksātāju naudu par kameru uzturēšanu, noziedznieks iegūst iespēju sniegt labumu sabiedrībai.

Tas viss noved pie neticami zemiem ieslodzījuma rādītājiem: ar valsts iedzīvotāju skaitu 17 miljoni, cietumā sēž vien 11 600 cilvēki Tas ir 69 ieslodzītie uz 100 000 iedzīvotāju.

Tai pašā laikā ASV šis skaitlis ir 716 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju – visaugstākais rādītājs pasaulē. Pamatā tās ir neadekvātu sociālo dienestu darbības sekas un rehabilitācijas programmu trūkums sodu izcietušajiem. Ja tiem nav iespēja atgriezties normālā dzīvē, tad daudzi atkal ķeras pie vecajiem niķiem.

Ņemot vērā to, ka holandieši burtiski ieved noziedzniekus no ārzemēm, lai piepildītu cietumus, tādām lielvalstīm kā Krievija un ASV nenāktu par sliktu no viņiem pamācīties!

Bet, kā uzskatāt jūs – holandieši ir malači vai arī to nožēlos?

Avots: zacep.com

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru