Francijas bezdarba samazinājums negaidīti pārsteidz ekspertus pēc iepriekšējām tirgus lejupslīdes prognozēm

Bezdarba līmenis Francijā 2024. gada otrajā ceturksnī samazinājās līdz 7,3%, liecina dati, ar kuriem piektdien dalījās valsts statistikas aģentūra INSEE.

Kopējais bezdarba rādītājs otrajā ceturksnī samazinājās līdz 7,3 %. Tas nozīmē, ka Francijā bez darba ir 2,3 miljoni cilvēku, kas ir par 40 000 mazāk nekā iepriekšējā ceturksnī.

Rezultāts ir pārsteigums INSEE, kas nesen prognozēja, ka bezdarba līmenis otrajā ceturksnī saglabāsies stabils. Iestāde arī prognozēja, ka līdz gada beigām šis rādītājs pieaugs līdz 7,6 %.

Maijā INSEE Nodarbinātības departamenta vadītājs Vladimirs Paserons norādīja, ka darba tirgus uzrāda “noturības pazīmes”, saskaroties ar “strauju ekonomiskās aktivitātes palēnināšanos”.

Sarunā ar FranceInfo viņš norādīja, ka bezdarbs ir samazinājies līdz zemam līmenim “2022. gada ceturtajā ceturksnī un 2023. gada pirmajā ceturksnī”. Tomēr viņš piebilda: “Pēdējā gada laikā tas atkal lēnām ir sācis pieaugt”, norādot uz nepārtrauktu augšupejošu tendenci.

Kad piektdienas skaitļi atspēkoja gaidīto, Francijas finanšu ministrs, kura amata pilnvaru termiņš beidzas, devās uz sociālo vietni X, lai to nosvinētu.

“Visaugstākais nodarbinātības līmenis, bezdarba samazināšanās, pozitīva izaugsme, dinamisks eksports: Francija ir uz pareizā ceļa! Tikai konsekvence un stabilitāte dod rezultātus ekonomikas politikā,” sacīja Bruno Le Mērs.

Francijas bezdarba dati liecina, ka prezidenta Emanuela Makrona ieviestās darba reformas, neraugoties uz to nepopularitāti, ir samazinājušas bezdarbu valstī.

Makrons ir izvirzījis “pilnīgu nodarbinātību” par savu otrā pilnvaru termiņa, kas beidzas 2027. gadā, galveno mērķi, lai gan viņa valdība nesen bija spiesta atteikties no bezdarbnieku pabalstu reformas, kas bija nesen notikušo parlamenta vēlēšanu sekas.

Šo vēlēšanu rezultāti, kurās vislielāko atbalstu guva Francijas kreisā koalīcija Jaunā Tautas fronte, nozīmē, ka Makronam ir jāieceļ jauns premjerministrs.

Kamēr nav beigušās olimpiskās spēles, prezidents apgalvo, ka šī nodošana ir jāatliek, lai gan eksperti ir brīdinājuši, ka nenoteiktība kavē investīcijas.

Aplūkojot piektdienas bezdarba līmeņa sadalījumu, redzams, ka ceturkšņa laikā kopējais bezdarba līmenis samazinājās par 0,4 procentpunktiem cilvēkiem vecumā no 15 līdz 24 gadiem.

Gada laikā bezdarba līmenis šajā grupā palielinājās par 0,8 procentpunktiem.

Attiecībā uz 25 līdz 49 gadus veciem iedzīvotājiem ceturkšņa laikā (-0,1 punkts) un gada laikā (+0,1 punkts) tas praktiski nemainījās.

Savukārt attiecībā uz 50 gadus veciem vai vecākiem iedzīvotājiem ceturkšņa un gada laikā šis rādītājs nemainījās.

Aplūkojot dzimumu sadalījumu, sieviešu bezdarba līmenis ceturkšņa laikā gandrīz nepalielinājās, palielinoties par 0,1 punktu līdz 7,4 %.

Vīriešu bezdarba līmenis samazinājās par 0,3 punktiem līdz 7,3 %.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru