Forumā “Liepāja. Nākotne. Tagadne.” aktualizēs pilsētu attīstības nozīmi ekonomikas izaugsmē

Šonedēļ, 25. maijā, Liepājā notiks domnīcas “Certus” rīkotais pirmais reģionālais forums “Liepāja. Nākotne. Tagadne.”. “Certus” aicina aktualizēt Latvijas sabiedrībā diskursu par reģionu pilsētu attīstību kā nepieciešamu un būtisku Latvijas tautsaimniecības izaugsmes nosacījumu. Liepāja foruma norisei ir izvēlēta, jo novērtēta kā viena no veiksmīgākajām ekonomiskās izaugsmes virzītājām Latvijas reģionos. “Certus” forums notiks 25. maijā no plkst. 11.00 koncertzālē “Lielais Dzintars”, Radio ielā 8, Liepājā.

Liepājas pilsētas attīstība iet roku rokā ar Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) izaugsmi. Šī iemesla dēļ par vienu no foruma vadlīnijām ir izvēlēta SEZ loma pilsētu, reģionu un valstu ekonomiku attīstībā.

Foruma “Liepāja. Nākotne. Tagadne.” ietvaros “Certus” vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis iepazīstinās ar pētījumu par speciālo ekonomisko zonu (SEZ) attīstību Latvijā un to konkurētspēju, salīdzinot ar kaimiņvalstīm.

Ja 1995. gadā pasaulē bija ap 500 SEZ, tad šodien to skaits tuvojas 5000. Latvijas trīs reģionālās SEZ (Liepājā, Ventspilī un Rēzeknē), kuru izveide uzsākta vēl pagājušā gadsimta 90. gadu vidū, kopumā ir bijušas veiksmīgas apstrādes rūpniecības attīstības virzītājas savos reģionos. Tomēr sīvas reģionālas konkurences par ārvalstu investīcijām apstākļos jāuzdod kritiski jautājumi par Latvijas SEZ piedāvājuma konkurētspēju.

“Pētījumi liecina, ka SEZ var piesaistīt ieguldījumus, radīt labi apmaksātas darbavietas un palielināt produktivitāti. Efektīvām SEZ ir kopīgas divas galvenās iezīmes — augsti attīstīta infrastruktūra un piekļuve darbaspēkam gan kvantitātes, gan kvalitātes ziņā,” skaidro Vjačeslavs Dombrovskis, domnīcas “Certus” vadītājs.

Foruma “Liepāja. Nākotne. Tagadne.” vektors arī ir veltīts Latvijas tautsaimniecības transformācijai 4. industriālās revolūcijas jeb visaptverošas digitalizācijas un 5G mobilo tehnoloģiju kontekstā. Jaunās tehnoloģijas ir gan Liepājas uzņēmumiem, gan pašai pilsētai lielākais izaicinājums un iespēja. Visaptveroša digitalizācija aptver jautājumus par pieejamā darbaspēka kompetencēm, izglītības iestāžu pielāgotību jauno tehnoloģiju ieviešanai, uzņēmumu transformāciju, spēju izmantot tehnoloģijas konkurētspējas paaugstināšanai, cilvēku, uzņēmumu un organizāciju sadarbspēju gan lokālā, gan globālā mērogā. Šie ir jautājumi, tēmas, ar kurām foruma runas personas iepazīstinās dalībniekus un apspriedīs paneļdiskusijās.

“Šobrīd mēs dzīvojam uz starta līnijas potenciālam ekonomiskajam izrāvienam, kura pamatā būs piektās mobilo sakaru paaudzes jeb 5G tīkls — visaptverošs industriāls tīkls, kas radīs nebijušas tehnoloģiju iespējas viediem biznesa un pilsētvides risinājumiem. Lai būtu starp līderiem šajā sacensībā, mums ir jāsagatavojas izmaiņām savlaicīgi, jo tās varēs ieviest tikai IKT un citu nozaru partnerībā,” skaidro Juris Binde, Latvijas Mobilā Telefona (LMT) prezidents.

“Certus” reģionālajā forumā piedalīsies Latvijas Republikas Ministru prezidents Māris Kučinskis, Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, LMT prezidents Juris Binde, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis un Latvijas un ārvalstu privāto un valsts uzņēmumu vadītāji.

CERTUS ir Latvijā pirmā domnīca, kas veidota ar 100 % privātā finansējuma palīdzību un apvieno teju visas vadošās Latvijas tautsaimniecības nozares — farmācijas, IT, kokrūpniecības, finanšu, lauksaimniecības un citas. Domnīca “Certus” veicina dialogu starp uzņēmējiem, zinātniekiem un publiskā sektora lēmumu pieņēmējiem, lai radītu attīstības idejas, kas balstītas zināšanās un pieredzē. Idejas, kas var virzīt Latviju pa mērķtiecīgas izaugsmes ceļu, sabalansējot liberālas tirgus ekonomikas attīstības principus ar pārdomātu un fokusētu valsts atbalstu Latvijas tautsaimniecības nozaru attīstībai.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru