FIFA Pasaules kauss 2022 – vai tam bija jānotiek Katarā

Šobrīd pilnā sparā jau no 21. novembra rit FIFA Pasaules kausa izcīņa labākajām pasaules futbola nacionālajām izlasēm, kas savu kulmināciju sasniegs nedēļu pirms Ziemassvētkiem – 18. decembrī.

Runas par un ap turnīru, kas nav saistītas ar komandu demonstrēto sniegumu astoņos Kataras stadionos, bijušas neviennozīmīgas jau kopš brīža, kad šī arābu valsts ar neviennozīmīgu pārvaldes sistēmu un apšaubāmu cilvēktiesību ievērošanas reputāciju pieteica savu kandidatūru tik liela sporta foruma rīkošanai.

 

Norises laika maiņa – pirmā neērtība

Balsojumā par rīkošanas tiesību piešķiršanu Katara apsteidza Austrāliju un ASV. Uzreiz pēc tam publiskajā telpā parādījās spekulācijas, ka šim lēmumam ir koruptīva rakstura fons. Šīs bažas vēlāk pārtapa par reālām tiesvedībām un uzpirktiem FIFA ierēdņiem, bet tā brīža FIFA vadītājs Zeps Blaters vēl nesen atzina: “Lēmums piešķirt Katarai rīkot Pasaules kausa finālturnīru bijis nepareizs.”

Un ne tikai tāpēc, ka Kataras klimata dēļ tas bija jāpārceļ no ierastā vasaras mēnešu perioda uz ziemas laiku. Pretestība šādam lēmumam bija no visām vadošajām Eiropas un arī citu kontinentu līgām. Neskatoties uz to, laika apstākļi tāpat komandām ir sarežģīti – karstums ir liels.

 

Būvdarbi ar upuriem un “sausais” likums

Daudz runu pirms turnīra bijis arī par stadionu un citas kritiski svarīgākas infrastruktūras būvēšanas manieri un šajā procesā iesaistīto cilvēku darba apstākļiem. Jau tagad zināms, ka necilvēcīgo apstākļu dēļ bojā gājuši desmitiem strādnieku. Un tas ir tikai oficiālais cipars. Visticamāk, upuru ir krietni vairāk, bet gluži vienkārši tas tiek slēpts no publiskām acīm. Kā jau tas šajā nomenklatūrā pieņemts.

 

Tāpat sašutumu izsauca Kataras valdības lēmums pašā turnīra priekšvakarā paziņot, ka tomēr, pretēji tam, kā tika solīts sākotnēji, stadionos faniem būs liegta iespēja iegādāties alkoholu. Šī iemesla dēļ vairākas kompānijas ir vērsušās starptautiskajās tiesās un process viennozīmīgi ilgs vēl kādu laiku arī pēc Pasaules kausa izcīņas noslēguma.

Jāmin kaut vai viens piemērs ar alus ražotāju “Budweider”, kas speciāli čempionātam bija saražojis alu vairāk nekā 70 miljoni dolāru tirgus vērtībā, bet pēdējā brīdī saņēma “aukstu dušu”, uzzinot, ka savu produkciju tomēr nebūs iespējams realizēt.

 

Priecīgi nav ne tikai fani, bet arī komandas

Savu neapmierinātību par turnīra organizētības līmeni izteikušas arī vairākas nacionālās izlases, tostarp spēlētāji. Kuri sastopas ar neizdarībām teju uz katra soļa. Sūdzas arī fani, kuri sociālajos tīklos pat ne ikdienas, bet ik minūtes publicē dažādus amizantus piemērus par Kataras cilvēku standartu izpratnes izpausmēm.

Proti, par fanu telšu pilsētiņās esošajiem apstākļiem, sūdzoties par augsto temperatūru istabās un kondicionieru nedarbošanos. Vai arī darbošanos, bet ne nakts stundās un arī to skaļumu., kā arī piedāvātā ēdiena kvalitāti un ikdienišķajām problēmām ar transporta mezglu – nokļūt no viena punkta līdz otram ir ļoti sarežģīti un nekas nenotiek kā plānots. 

Un tās ir tikai atsevišķas nianses. Tāpēc varam vien tikai iedomāties, kā ir šo visu problēmu gūzmu izjust uz savas ādas, turklāt par lielu naudu, nesaņemot pretī nepieciešamo komfortu. Un pat ne tikai to – ļoti bieži katariešu izpratne par pamatvajadzībām, maigi sakot, ir ļoti interesanta…

 

FIFA jāmācās no kļūdām nākotnē

Jā, vairāki jaunuzbūvētie stadioni ir patiesi arhitektūras šedeveri, taču daudzi no tiem jau tagad signalizē, ka varētū būt nelietojami tuvākā nākotnē, vai vismaz ievērojami uzlabojami. Viss, kas notiek Katarā, ir raksturojams pāris vārdos – farss un haoss kombinācijā ar nemākulību. 

Varam tikai iedomāties, kas notiktu, ja šis būtu pirmais turnīrs, kurā piedalās 48 izlases (tas notiks no 2026. gada, kad to uzņems ASV). Vairāk cilvēku – lielāks haoss… Ņemot vērā šo pieredzi, FIFA ļoti nopietni būtu nākotnē jāstrādā, lai šādas kļūdas netiktu atkārtotas!

Neskatoties uz to, futbola svētki, vismaz laukumā, turpinās. Lai nepalaistu garām svarīgāko informāciju par čempionāta gaitu, tostarp dažadu eskpertu padomiem par potenciālajiem spēļu iznākumiem, visa aktuālā informācija ir pieejama sporta likmes.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru