Dramaturgu teātris svin divpadsmito jubileju

Aizvadītajā sestdienā savu divpadsmito jubileju svinēja Dramaturgu teātris. Par dibināšanas dienu teātra ļaudis uzskata 17. martu, jo 2007. gadā šajā dienā notika pati pirmā šī teātra izrāde.

Sākotnējos darbības gados izrādes tika rādītas gan Leļļu teātrī, gan Jaunajā Rīgas teātrī, gan Nacionālajā un Dailes teātrī, kā arī Maskavas namā, Austrumu robežā un citur, bet 2009. gada augustā Dramaturgu teātris beidzot atrada savas pastāvīgās mājas Rīgā, K. Barona ielā 130/12. Šajā laikā teātris ir audzis, šobrīd telpās notiek iekārtošanas darbi skatītājiem (t.sk. bērniem un invalīdiem) piemērotākās telpās, un teātris turpina iesākto aktiermeistarības, personības pilnveidošanas un izrāžu iestudēšanas darbu.

Divpadsmit gadu laikā, Dramaturgu teātris ir spējis saglabāt sākotnējo ieceri un tajā joprojām tiek iestudēti tikai un vienīgi mūsdienu latviešu autoru darbi. Līdz šim teātrī tikušas iestudētas 78 lugas, ko sarakstījuši daudzi gan sabiedrībai labi pazīstami, gan arī pavisam jauni autori – Andris Zeibots, Anna Jaunzeme, Anna Kerija Studente, Andrejs Saldavs, Andris Silamiķelis, Andris Ūdris, Antra Legzdiņa, Austris Pirktiņš, Dainis Grīnvalds, Iveta Ķērpe, Jānis Jurkāns, Harijs Ammers, Hermanis Paukšs, Lelde Stumbre, Uldis Karlovs-Karlovskis un citi.

Mācības beigušas nu jau septiņpadsmit Dramaturgu teātra aktiermeistarības studijas, pašlaik savu diplomdarba izrādi H.Paukša “Nekā personiska – tikai honorāri!” rāda 18. studija, 19. studija strādā pie savas otrās mācību izrādes – H.Paukša “Holgomeras tronis” iestudējuma, bet 20. studija uzsākusi darbu pie savas pirmā lugas. Kopējais studiju absolventu skaits šajos gados ir sasniedzis 388, taču teātra galvenais režisors, dramaturgs un skatuves mākslas pedagogs Hermanis Paukšs ar domubiedru kolektīvu turpina darbu, lai jau šā gada aprīlī darbu varētu uzsākt jauna aktiermeistarības studija.

Daudzi studiju audzēkņi pēc 18 mēnešu mācībām ir papildinājuši Dramaturgu teātra aktieru sastāvu, vairāki ir devušies turpināt apgūt aktiera profesiju augstskolās, bet lielākais audzēkņu skaits apmeklē nodarbības un mēģinājumus, lai jaukā, draudzīgā gaisotnē emocionāli izlādētos pēc saspringta ikdienas darba un apgūtu iemaņas valdīt pār sevi, pārvarēt kautrību, nedrošību un uztraukumu atbildīgos brīžos. Visi interesenti, kas ir sasnieguši 14 gadu vecumu, vēl var pagūt pieteikties 21. studijas nodarbībām, rakstot pieteikumu uz e-pasta adresi: [email protected], pieteikumā norādot savu vārdu, uzvārdu, e-pasta adresi un tālruņa numuru.

Šajos divpadsmit gados par jauku tradīciju kļuvusi kopā sanākšana un teātrim būtisku notikumu svinēšana. Teātra jubilejas, studiju izlaidumi un Ziemassvētku ballītes vienmēr bijušas kupli apmeklētas, jautras un dalībniekiem neaizmirstamas. Arī šī gada teātra jubilejas ballīte bija viena no tādiem pasākumiem!

Vairāk informācijas par neatkarīgo Dramaturgu teātri var lasīt šeit:

http://www.dramaturguteatris.lv

Ja Jūs ir ieinteresējusi iespēja studēt aktiermeistarību, vairāk informācijas var skatīt šeit:

http://www.dramaturguteatris.lv/?page_id=84

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru