Dombrovskis: minimālās pensijas var paaugstināt bez nodokļu palielināšanas

Kad partija “Saskaņa” nāks pie varas, minimālās pensijas Latvijā tiks paaugstinātas līdz 400 eiro mēnesī, sākot jau no 2019. gada 1. jūlija. Par to paziņoja Ministru prezidenta amata kandidāts no “Saskaņas”, ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis.

“Pašreizējais pensiju modelis ir neefektīvs un netaisnīgs. Pēc būtības, mēs to ieguvām mantojumā no slikti pārdomātām 90. gadu reformām. Rezultātā izveidojusies situācija, kurā puse pensionāru valstī uz papīra saņem nieka 200-300 eiro, bet katrs desmitais ir spiests izdzīvot ar pensiju, kas ir pat mazāka par 200 eiro. Nodrošināt pensionāriem cienīgas vecumdienas – mūsu morālais pienākums,” uzsvēra Vjačeslavs Dombrovskis.

Partija “Saskaņa” plāno četru gadu laikā pakāpeniski atcelt nodokļu slogu minimālajām pensijām un pusgada laikā paaugstināt visas minimālās pensijas līdz 400 eiro. Kā atzīmēja Dombrovskis, pensiju paaugstināšanai nav nepieciešama nodokļu palielināšana vai budžeta deficīta parādīšanās. Līdzekļi

pabalstu paaugstināšanai tiks ņemti no paša sociālā budžeta uz fondēto maksājumu rēķina. “Visi maksājumi, kurus nodokļu maksātāji līdz šai dienai veica otrajam pensiju uzkrāšanas sistēmas līmenim, paliks viņiem. Taču mēs piedāvājam pārcelt uz pirmo līmeni tos pārskaitījumus, kas būs veikti pēc 2019. gada 1. janvāra,” paskaidroja Dombrovskis. Ekonomists uzsvēra, ka runa nav par pensiju fondu nacionalizāciju, un nodokļu maksātāji nezaudēs savus uzkrājumus – vienkārši turpmāk viņu pensiju kapitāls tiks uzkrāts pirmajā pensiju sistēmas līmenī.

Iemaksu apmērs otrajā pensiju līmenī šobrīd sastāda 6% no bruto algas. Kopumā pensiju fondā ik gadu tiek ieskaitīti ap pusmiljardu eiro. Saskaņā ar aprēķiniem, ar šiem līdzekļiem būs pietiekami, lai paaugstinātu pensijas 375 tūkstošiem tagadējo pensionāru, t.i., 83% no kopējā pensiju saņēmēju skaita.

Pēc Dombrovska teiktā, Latvijas tautsaimniecība kopumā kļūs par ieguvēju no šīs reformas, jo 2/3 no 2. līmeņa līdzekļiem tiek izvesti no valsts un ieguldīti citu valstu vērtspapīros un obligācijās. Tagad šie līdzekļi paliks Latvijā un atgriezīsies ekonomikā. “Pensionāri – tā iedzīvotāju grupa, kas uzreiz tērē līdzekļus par labu Latvijas ekonomikai, pie tam, galvenokārt, uz precēm, kas ražotas Latvijā, nevis slēpj tos ofšoros un Šveices bankās,” uzsvēra Ministru prezidenta amata kandidāts no “Saskaņas”.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru