Burku sterilizēšana elektriskajā vai gāzes plītī, kā arī mikroviļņu krāsnī – cik minūtes, kāda temperatūra. Labs padoms saimniecēm!

Burciņas konservēšanai

Sterilizācija elektriskajā cepeškrāsnī

Daudziem no mums nav gāzes, bet gan elektriskās cepeškrāsnis. Arī tās noder burciņu sterilizēšanai. Procedūra īpaši neatšķiras, tādēļ nekādas lielas grūtības jums tas nesagādās. Burciņu sterilizācija elektriskajā cepeškrāsnī norit šādi:

  1. Cepeškrāsnij obligāti jābūt tīrai, lai burciņas neuzņemtu nekādus nevajadzīgus aromātus.
  2. Cepeškrāsnī var likt gan sausas, gan mitras tukšās stikla burciņas. Ja burkas ir sausas, tās jāliek ar atveri uz leju, bet, ja mitras, tad ar atveri uz augšu, lai liekais mitrums spēj izgarot.
  3. Ja vēlaties, tad vienlaikus ar burku sterilizēšanu cepeškrāsnī varat likt arī dzelzs vāciņus – bet tikai dzelzs, jo citi materiāli var neizturēt karstumu.
  4. Cepeškrāsni nepieciešams ieslēgt un uzsildīt līdz 150 grādu temperatūrai. Ar šo temperatūru pietiks, lai iznīcinātu visas kaitīgās baktērijas.
  5. Kad būs sasniegta noteiktā temperatūra, burciņas būs jānotur noteiktu laiku (laiks tiks norādīts zemāk).
  6. Karstos traukus ārā būs jāņem ļoti uzmanīgi, jo tie var apdedzināt rokas. Ieteicams izmantot tikai sausu un tīrus dvieļus vai virtuves cimdus. Mitri dvieļi vai virtuves cimdi var radīt temperatūras pārmaiņas, kas var veicināt trauka saplīšanu. Labāk ļaujiet burkām pāris minūtes atdzist. Neņemiet traukus aiz kakliņiem, jo tie var noplīst nost.

Šī ir viena no pēdējā laika izplatītākajām stikla trauku sterilizācijas metodēm. Tas ir ērts, labs un izdevīgs veids, kā vienlaikus sterilizēt uzreiz vairākus traukus.

Kā sterilizēt traukus gāzes plītī?

  1. Pēc mazgāšanas burciņas tiek liktas cepeškrāsnī ar kakliņiem uz leju, cepeškrāsnij vēl jābūt aukstai. Ja nepieciešams, ka no traukiem izgaro mitrums, tie jāliek ar kakliņu uz augšu, taču šādā gadījumā var būt situācija, kad burku apakšējā daļā uzkrājas ūdens radītās kaļķa nogulsnes. Tas nebojās ēdienu, tā garšu vai pašu trauku, taču izskatīsies ne visai estētiski. Dariet kā jums labāk patīk.
  2. Kad cepeškrāsnī liksiet traukus, skatieties, lai tie savā starpā nesaskaras. Ja karsēšanas laikā trauki atradīsies cieši klāt cits citam, tad tie var saplaisāt vai pat uzsprāgt.
  3. Šeit pat var likt arī vāciņus (tikai dzelzs!).
  4. Nav nepieciešams slēgt maksimālo temperatūru. No sākuma uzslēdziet režīmu, kas padara iekšā esošo gaisu siltu, bet pēc tam uzstādiet 180 grādu temperatūru.
  5. Daudzas saimnieces seko līdzi tam, kādas paliek cepeškrāsns durvis. No sākuma tās aizmiglojas, bet pēc tam atkal paliek sausas. Tad parasti trauki ir gatavi.
  6. No sākuma izslēdziet cepeškrāsni un nedaudz atveriet durvis, ļaujiet burkām atdzist. Tā kā burkas ir ļoti karstas, nav ieteicams tās ņemt ārā ar plikām rokām. Izmantojiet tīrus, sausus virtuves cimdus vai dvieli.

Kā sterilizēt burkas dažādiem konservējumiem, marinādēm?

Ļoti daudzās receptēs tiek norādīts, ka burkas jāsterilizē kopā ar visām sastāvdaļām. To var izdarīt pavisam viegli, atkal izmantojot cepeškrāsni. Kā to pareizi darīt:

  1. Ielieciet burciņas ar visu to saturu aukstā cepeškrāsnī, bez vāciņiem.
  2. Ieslēdziet cepeškrāsni uz 100 grādiem.
  3. Ļaujiet burciņām ar visu saturu sterilizēties aptuveni 20 minūtes (sterilizācijas laiks var mainīties atkarībā no taras lieluma).
  4. Ar spailēm vai virtuves cimdiem izņemiet ārā burciņas (skatieties, lai neizslīdētu ārā, jo uz burkām būs izveidojies kondensāts). Ņemiet tikai un vienīgi aiz sāniem, jo kakliņi var noplīst nost.
  5. Pēc tam aizskrūvējiet konservus ciet ar vāciņu.

Cik ilgi nepieciešams burciņas sterilizēt?

Lai arī kādu sterilizēšana metodi jūs izmantotu, svarīgi ir zināt, cik ilgi tās nepieciešams sterilizēt. Ja tās tiek sterilizētas par maz, pastāv iespēja, ka daļa mikrobu izdzīvos, bet pārāk ilgi turētas karstumā tās var arī uzsprāgt. Šī procedūra ir atkarīga no apjoma, bet orientējošais procedūras ilgums:

  • līdz 1 litram – 10 minūtes
  • 1 litrs – 15 minūtes
  • 2 litri – ne mazāk par 20 minūtēm
  • 3 litri un vairāk – 30 minūtes

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru