Bukmeikeri: “Saskaņa” un “KPV LV” uzvarēs vēlēšanās, bet valdošā koalīcija saglabās varu

13.Saeimas vēlēšanās, kas norisināsies 6. oktobrī, kārtējo reizi uzvaras laurus plūks partija “Saskaņa”, kamēr “KPV LV” varētu izkonkurēt “Zaļo un Zemnieku savienību” (ZZS) cīņā par otro vietu. Tomēr saskaņā ar sporta totalizatora “11.lv” prognozēm, visticamāk, valdības kodolu veidos jau pašreizējās valdošās koalīcijas partijas un “Saskaņas” un “KPV LV” iespējas iekļūt valdībā vērtē vien attiecīgi ar 14% un 23% varbūtībām.

Jau trešajās parlamenta vēlēšanās pēc kārtas triumfēs partija “Saskaņa”, kuras uzvara ir novērtēta ar ļoti augstu 90% varbūtību jeb likmes izmaksas koeficientu 1.07. Tikmēr par otro vietu varētu izvērsties sīva konkurence starp “KPV LV” un ZZS, kuru iespējas iegūt lielāko balsu skaitu tiek vērtētas attiecīgi ar 8% (10.00) un 6% (15.00) varbūtībām.

“Jau iepriekšējās Saeimas un Rīgas domes vēlēšanas uzskatāmi parādīja, ka “Saskaņai” ir ļoti monolīts un lojāls atbalstītāju loks. Lielākā daļa ir krievvalodīgie, kuri neredz citas alternatīvas, par ko balsot. Savukārt, daudz neviendabīgāks ir latviešu elektorāts, kura balsis sadalīsies starp vairākiem politiskajiem spēkiem,” stāsta “11.lv” sporta totalizatora vadītājs Toms Piliksers. “Vēl pirms pusgada bijām pārliecināti, ka “KPV LV” nākamajā Saeimā netiks. Tomēr viss strauji mainījās, kad KNAB aizturēja organizācijas līderi Artusu Kaimiņu. Tika iegūta liela publicitāte un šobrīd šis politiskais spēks ir nopietni pieteicies uz plašu pārstāvniecību likumdevējvarā.”

No pārējām partijām par vietu nākamajā Saeimas sasaukumā var būt visai drošas arī “Nacionālā apvienība” (86% / 1.09), “Attīstībai / Par!” (73% / 1.28), Jaunā konservatīvā partija (JKP) (70% / 1.35) un “Jaunā Vienotība” (57% / 1.63), tādējādi Saeimā varētu būt pārstāvēti septiņi partiju un apvienību saraksti. No šobrīd Saeimā pārstāvētajām partijām vēlēšanu nakts uz skumjas nots būs jāaizvada “Latvijas Reģionu apvienībai” (23% / 4.10) un “No sirds Latvijai” (12% / 7.80). Tāpat pārstāvniecība parlamentā kārtējo reizi ies secen Tatjanas Ždanokas pārstāvētajai “Latvijas Krievu savienībai” ( 23% / 4.10).

Runājot par nākošo valdošo koalīciju, svarīgs būs iegūto balsu skaits. Saskaņā ar “11.lv” prognozēm “Saskaņa” iegūs aptuveni 25% balsu, bet “KPV LV” aptuveni 15%. Tomēr ar to nepietieks 51 mandāta iegūšanai Saeimā, tādēļ, visdrīzāk, jauno valdību veidos veco partiju trio: ZZS, “Nacionālā apvienība” un “Jaunā Vienotība” (26% / 3.60). Ticams ir arī scenārijs, ka pašreizējo koalīciju varētu papildināt kāda no jaunajām partijām – JKP vai “Attīstībai / Par!”. Abos gadījumos izredzes tiek vērtētas ar varbūtību (22% / 4.30). Līdz ar to varam sagaidīt, ka pēc vēlēšanām jaunievēlēto politisko spēku sarunās izkristalizēsies, ka premjera amats jāsaglabā Mārim Kučinskim, šādu iespēju bukmeikeriem vērtējot ar 67% varbūtību (1.40).

“Lai arī Kučinska valdība var lepoties ar vairākām valstij svarīgām reformām kā nodokļu, veselības un izglītības jomās un Latvijas makroekonomiskie radītāji kā IKP un vidējā darba alga pēdējos gados piedzīvo vienu no straujākajiem pieaugumiem Eiropas Savienībā, tomēr kā ierasts valdošā koalīcija nonākusi arī kritikas krustugunīs no konkurējošo partiju puses. Galveno kritiķu lomās ir tieši jaunie politiskie spēki kā “KPV LV”, JKP un “Attīstībai / Par!”, kuru retorikā un kampaņā svarīgākie jājamzirdziņi ir tiesiskums, cīņa pret korupciju, kā arī veikto reformu trūkumi,” skaidro Piliksers. “Pirms kāda laika publiskotajās tā saucamajās oligarhu sarunās izgaismojās valsts nozagšanas pazīmes un vairāku ietekmīgu cilvēku mēģinājumi ar negodīgiem paņēmieniem ietekmēt politiku. Pilsoņi, kuri vēl nezina, par ko balsot, drīzāk savu izvēli izdarīs par labu jaunajām partijām, kas varētu atsvaidzināt deputātu kolektīvu ar jauniem kandidātiem.”

Pēdējo reizi vismaz septiņi partiju un apvienību saraksti Saeimā iekļuva 2006. gadā, kad vēlēšanās triumfēja Tautas partija un premjera amatu saglabāja Aigars Kalvītis.

Par 11.lv

SIA viensviens.lv ir 2012. gadā dibināts Latvijas uzņēmums, kas ir saņēmis totalizatora un derību licenci, kā arī atļauju savus pakalpojumus piedāvāt interaktīvajā vidē. Uzņēmums pakalpojumus piedāvā interneta vietnē www.11.lv un darbojas saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošajiem likumiem, nodrošinot godīgu un atbildīgu totalizatora spēli.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru