Bērni, kuri dzimuši ātrāk par noteikto laiku, miegā sadzirdēja mātes balsi

Amerikāņu zinātnieki veikuši eksperimentu, kura laikā analizēja pirms laika dzimušu bērnu miega kvalitāti. Un pētīja kā šādi zīdaiņi dzird mātes balsi.

Viņi atklājuši, ka zīdaiņi, kuri dzimuši 35 nedēļa, atrodoties kvaisā (inkubatorā) reaģē uz mātes balsi, biežāk mostās un ir nomoda stāvoklī. Pētījuma rezultāti tika prezentēti Amerikas Medicīnas akadēmijas konferencē un publicēti žurnālā “Sleep”.

Šādus bērnus, uzreiz pēc piedzimšanas vajag novietot boksā ar optimālu gaisa cirkulāciju, gaisa mitrumam jābūt aptuveni 70 procentiem, un gaisa temperatūrai no 34 līdz 36 grādiem pēc Celsija. Parasti šim nolūkam bērnus ieliek speciālos inkubātoros (kveisos) — ierīcē ar automātisko skābekļa padevi, kas nodrošina optimālu temperatūru un mitruma pakāpi. Vecākiem, ir atļauj tikties ar jaundzimušo: ņemt viņu aiz rokas un barot. Noskaidrot, kā mātes klātbūtne un balss ietekmē bērna miegu, noskaidroja zinātnieki no Mičiganas universitātes Ronalda Šervina vadībā (Ronald Chervin).

Viņu eksperimentā piedalījās divas bērnu grupas, kas dzimuši pirms termiņa: 27 bērni dzimuši pēc 33 − 34 nedēļas, un 20, kuri piedzima 35 grūtniecības nedēļā un vēlāk. Katrai no zīdaiņu mātēm prasīja izlasīt fragmentu no bērnu grāmatiņas, tad ierakstu atskaņoja zīdainim. kas bija ievietots inkubatora, vai nu pirmo, vai otro sešu novērošanas stundu laikā. Miega kvalitāti, analizēja ar polisomnogrāfijas metodes palīdzību: reģistrēja miega un nomoda ciklus, un veica elektroencefalogrammas.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru