Atliek vien uzzināt, no kā ir taisītas šīs rotas – šermuļi pār kauliem…Vai tu gribētu sev kaut ko tādu?

Nekas šajā pasaulē nav mūžīgs, un cilvēks nebūt nav izņēmums. Rietumos pavisam normāla parādība ir izkaisīt aizgājušā pelnus virs okeāna, piemēram.

Bet daži rūpīgi glabā urnu ar mīļotā radinieka pelniem, nododot to no paaudzes paaudzē. Nav pārsteigums, ka kāds galu galā izdomāja vēl vienu šīs cimperlīgās tradīcijas variantu.

Varbūt kādam šī ideja liksies dīvaina, un tomēr rotaslietas dzīvo daudz ilgāk par pašiem cilvēkiem. Kāpēc gan neietvert mīļotā cilvēka daļiņu piemiņas lietiņā?

Mirušā pelni

Pirmo reizi izmantot cilvēka pelnus neparastā veidā prātā ienāca Šveices kompānijas Algordanza zinātniekiem. 2001. gadā tika radīts pirmais mākslīgais dimants no aizgājēja pelniem. Augsta spiediena ietekmē no oglekļa, kas atrodams pelnos, veido vērtīgu akmeni, kas pēc savas struktūras ir unikāls.

Tādu dimantu var iestrādāt gredzenā vai atmiņu kulonā, tiesa, šis prieks nav no lētajiem. Vismazākais dimants maksā sākot no 5 tūkstošiem eiro. Ir jāatzīmē, ka no aptuveni 80 kg smaga cilvēka pelniem var izgatavot 1 karāta dārgakmeni jebkurā formā un krāsā.

Tiem, kuri vēlas iekļaut savu tuvinieku pelnus vienkāršākos izstrādājumos, māksliniece Merri Kur no Kalifornijas ir gatava izgatavot izsmalcinātas rotas no stikla un pelniem kā pērles. Kā apgalvo pati meitene, viņai šis darbs ir ne tik daudz bizness, cik iespēja palīdzēt cilvēkiem nešķirties ar mīļotajiem pat pēc nāves.

“Tagad es saprotu, ka tādas rotas ir sniegušas manam darbam jaunu jēgu. Tas ir veids, kā izrādīt cieņu mirušajiem un nomierināt dzīvi palikušos”, – apgalvo pati māksliniece. Merri izgatavo atmiņas rotas tikai ar rokām, un izpilda tikai vienu pasūtījumu vienlaikus.

“Stikls tiek izkausēts, un tas veido apaļu pērli. Kad es pievienoju pelnus, tas savijas pārsteidzošā spirālē. Pēc tam es rotu apvelku ar caurspīdīga stikla kārtu. Stikls un pelni kļūst par vienu veselu”,  – par savu darbu stāsta Merri.  

Lai izgatavotu vienu piemiņas pērli, ir nepieciešama pustējkarote pelnu. Katrā vēstulē ar pasūtījumu meitene lūdz pievienot mirušā fotogrāfiju un īsu informāciju par viņu. Kādam šāds veids, kā godāt aizgājušā atmiņu, liksies zaimošana, bet nedrīkst novērtēt šo garīgo izstrādājumu skaistumu.

Bet uzņēmums Artful Ashes no Sietlas rada memoriālus aizgājušajiem kristālu formā no pelniem un divkrāsu stikla. Šī ir aizkustinoša iespēja iegūt sev blakus tuva cilvēka mazu daļiņu.

Kvalificētu meistari ieslēdz cilvēka pelnus pēc kremēšanas stikla masā, veidojot jebkādas formas kristālu, vai tā būtu bumba vai arī kulons sirds formā.

View this post on Instagram

Jen, we are so glad you're enjoying your memorial! #artfulashes #heart #memorial #sunset #love #family #remembrance #urn

A post shared by Artful Ashes (@artfulashes) on

Šāda izstrādājuma cena svārstās ap 180 dolāriem, un tā pagatavošanai nepieciešama vien ēdamkarote pelnu.

Ar šo dīvainās izdarības ar mirušo pelniem nebeidzas. Kāds nolēmis novēlēt, lai viņu ar salūtu aizsūtītu uz viņsauli, bet kāds vēlas pārvērsties par vinila plati, kurā ierakstīta viņa mīļākā dziesma. Vai šāda “mode” pie mums atnāks tuvākajā laikā, nav īsti skaidrs, tomēr tas viss izskatās daudz patīkamāk par kapakmeņiem un mirušo pilsētām.

Un kāda ir tava attieksme pret šādu ieceri? Un neaizmirsti pastāstīt par šo rakstu saviem draugiem.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru