Ārlietu ministrs pauž gandarījumu par vēlmi strādāt pie Eiropas Savienības un ASV divpusējās tirdzniecības jautājumiem

2018. gada 30. augustā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru neformālajā, tā dēvētajā Gimnihas (Gymnich) sanāksmē Austrijas galvaspilsētā Vīnē, kuras laikā ministri, tostarp, apmainījās viedokļiem par transatlantiskajām attiecībām. Atsevišķa darba sesija tika veltīta ES attiecībām ar Rietumbalkāniem, kas ir viena no Austrijas prezidentūras ES Padomē ārpolitikas prioritātēm šajā pusgadā.

Runājot par transatlantiskajām attiecībām, Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra nepieciešamību strādāt starp ES un ASV, it sevišķi drošības politikā. “Jāmeklē iespējas, lai veidotu pozitīvu dienaskārtību un kopīgiem spēkiem risinātu jautājumus, kas ir svarīgi transatlantiskās telpas drošībai un labklājībai. Tāpat ir jāturpina nostāju koordinācija tādos jautājumos kā attiecības ar Krieviju, konflikta Ukrainā noregulēšana, Ziemeļkorejas kodolatbruņošanās, attiecību stiprināšana ar Rietumbalkānu valstīm, kiberdrošība, situācijas stabilizācija Sīrijā un Irākā. Priecē, ka pēc ilgāka pārtraukuma notikusi Eiropas Savienības un ASV Enerģētikas padomes tikšanās.Tāpat esmu gandarīts par panākto vienošanos strādāt gan pie Eiropas Savienības un ASV divpusējās tirdzniecības jautājumiem, gan arī pie globālās tirdzniecības sistēmas sakārtošanas,” pauda E.Rinkēvičs.

Tāpat ministri apsprieda situāciju Tuvajos Austrumos un apmainījās viedokļiem par Tuvo Austrumu miera procesu.

Informācijai:

Neformālā jeb tā dēvētā Gimnihas sanāksme ir regulāra ES ārlietu ministru tikšanās, kuru reizi pusgadā organizē ES prezidējošā valsts. To vada ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni. Sanāksmju laikā notiek stratēģiskas diskusijas par ES ārlietu un drošības politikas mērķiem un instrumentiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru