Aizvadīta dokumentālo īsfilmu cikla “Latvijas kods. Latvija šodien” kino pirmizrāde

Vakar, 11. novembrī, festivāla “Lielais Kristaps” ietvaros kinoteātrī “Splendid Palace” tika aizvadīta Latvijas Televīzijas veidotā dokumentālo īsfilmu cikla “Latvijas kods. Latvija šodien. Latvijai – 100” kino pirmizrāde. Uz lielā ekrāna bija vērojamas sešas dažādu paaudžu režisoru īsfilmas, kas šogad stāsta par uzdrīkstēšanos. Filmas pirmizrādi vēroja filmu komandas, varoņi un kino nozares profesionāļi.

Atklājot pirmizrādi, filmu cikla satura konsultante Rita Ruduša pauda prieku par to, ka projekts “iet roku rokā ar lielo kino”, jo jau trešo gadu “Latvijas koda” pirmizrādes notiek nacionālā kinofestivāla ietvaros. Sergejs Ņesterovs, LTV valdes loceklis satura attīstības jautājumos, norādīja, ka “Latvijas kods” ir Latvijas Televīzijai nozīmīgs projekts un, gadu gaitā attīstoties, tas ir ieņēmis stabilu pozīciju Latvijas dokumentālā kino laukā, kā arī veicinājis tā attīstību. “Mums kā nācijai ir svarīgi apzināties, attīstīt un stāstīt savus autentiskos un iedvesmojošos stāstus par Latviju un tās cilvēkiem,” uzsvēra Sergejs. Sešu gadu laikā projekta ietvaros tapušas 34 jaunas dokumentālās īsfilmas.

Cikla producents ir Latvijas Televīzija, un tas tiek īstenots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu un Nacionālā kino centra līdzdalību. “Latvijas kods. Latvija šodien” filmu TV pirmizrādes LTV1 ēterā būs skatāmas no 13. novembra līdz 18. decembrim, katru otrdienu plkst. 22.25. Pirmā filma – režisores Zanes Gargažinas debija dokumentālajā kino – “Trillium”. Filmas galvenais varonis ir Valts Ernštreits – lībietis, mākslinieks, dzejnieks un Lībiešu kultūras centra dibinātājs. Tas ir stāsts par identitātes uztveres veidu, domāšanas gramatiku un nākotnes izteiksmi. Kamēr Latvijā lībiski sarunāties spēj vairs tikai aptuveni 20 cilvēki, Valts pašaizliedzīgi kopj, attīsta un sargā lībiešu kultūru. Filmas oriģinālmūziku radījusi grupa “Sigma”.

20. novembrī būs vērojama režisora Kārļa Lesiņa filma “Projekts: pārcelšanās” – stāsts par fiksētu iekšējās migrācijas fenomenu. Caur galvenā varoņa centieniem noskaidrot mazpilsētas dzīves priekšrocības, filma iepazīstina ar trim Cēsu iemītniekiem, kuri dažādu iemeslu vadīti apmetušies uz dzīvi šeit. Vai šie stāsti pārliecinās Jāni pārcelties?

27. novembrī būs televīzijas pirmizrādi piedzīvos jaunā režisora Armanda Zača filma “Terapija”, kas runā par vienu no aktuālākajām mūsdienu problēmām – emocionālo veselību un depresiju. Tas ir stāsts par jaunu vīrieti, kurš cenšas savā dzīvē ieviest radikālas pārmaiņas. Vai filmas galvenais varonis spēs stāties pretim šodienas realitātei, saraujot saites ar pagātnes rēgiem, lai spētu noticēt nākotnei?

4. decembrī būs vērojama Toma Upīša debija dokumentālajā kino – “Sencis”. Filma stāsta par dvīņu brāļiem Jaroslavu un Svjatoslavu, kuri bērnību pavadījuši bez tēva. Abi brāļi kopā ar savu bērnības draugu Tomu dodas ceļā uz Krieviju, lai uzmeklētu savu tēvu un, iespējams, rastu kopsaucēju abu atšķirīgajām personībām.

Filma “Brīnumu mednieki. Zilaiskalns”, ko veidojusi jaunā režisore Liene Laviņa-Kalnaella, būs skatāma 11. decembrī. Zilākalna svētvieta jau vairākus gadsimtus slēpj atklātus un neatklātus noslēpumus. Filma ir stāsts par zinātkāri atklāt šīs metafiziskās telpas noslēpumus ar tehnoloģiju palīdzību un vēlmi šo svētvietu atstāt neskartu – tādu, kāda tā bijusi gadsimtiem.

Pēdējā filma savu televīzijas pirmizrādi piedzīvos 18. decembrī. Tā būs režisoru Sandija Semjonova un Olafa Okonova emocionālā filma “Dāvids un Goliāts”. Tas ir stāsts par diviem brāļiem – Kristu un Kristapu Kaņukiem. Vecākais brālis Kristaps kopš dzimšanas ir piesaistīts ratiņkrēslam, un viņam ir runas grūtības, bet, pateicoties ģimenes atbalstam, viņš spējis attīstīt repa talantu. Savukārt Krists aizrāvies ar BMX Freestyle braukšanu un ir viens no Latvijas labākajiem braucējiem šajā disciplīnā. Filma ir par jauniešu sapņiem, talantu, atbildību vienam pret otru, spēju nepadoties un priecāties par dzīvi un saprast tās vērtības.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru