Arodbiedrības vērsīsies tiesā pret Audi, saistībās ar Briseles rūpnīcas darbības ierobežojumiem

Arodbiedrības paziņojušas, ka tās plāno vērsties tiesā pret Audi Brussels, jo spriedze starp Vācijas autobūves gigantu un strādniekiem turpina saasināties.

Šāds paziņojums seko pēc darbinieku apgalvojumiem, ka vadība ir bloķējusi viņus no Briseles rūpnīcas un ka viņiem ir liegta iespēja strādāt, tāpēc viņi vēršas tiesā.

Briseles rūpnīcā ražošana ir apturēta gandrīz divus mēnešus pēc tam, kad uzņēmums jūlijā paziņoja, ka apsver iespēju izbeigt Q8 e-tron modeļu sērijas ražošanu rūpnīcā agrāk, nekā bija paredzēts. Audi arī paziņoja, ka plāno veikt ražotnes pārstrukturēšanu.

Šāds solis tika sperts, jo autoražotājs ir novērojis ievērojamu pieprasījuma kritumu pēc Q8 e-tron modeļa, kas ir elektrisks, kā arī ir virkne pastāvīgu strukturālu problēmu, kas saistītas ar Briseles rūpnīcu.

Ja Q8 e-tron modeļa sērijas ražošana tiks pārtraukta, Briseles rūpnīca var tikt slēgta, ja tai netiks atrasts pircējs. Tas apdraud 3000 darbavietas, un autoražotājs norāda, ka 1500 darbavietas var likvidēt jau oktobrī un vairāk nekā 1100 darbavietas 2025. gadā. Pārējās darbavietas tiks likvidētas nākamā gada beigās.

Nenoteiktība un iespējamais iztikas līdzekļu zaudējums jau ir izraisījis vairākus konfliktus starp Audi vadību un rūpnīcas darbiniekiem un arodbiedrībām.

Protestu laikā pie Audi Briseles rūpnīcas tika aizdedzinātas riepas, kā arī strādnieki pārņēma kontroli pār 200 atslēgām, kas saistītas gan ar nepabeigtiem, gan gataviem transportlīdzekļiem.

Lai gan Audi Brussels vadība bija atklājusi, ka cer, ka ražošana varētu atsākties līdz ceturtdienai, arodbiedrības to ir noraidījušas kā “nereālistisku” iespēju un uzsvērušas, ka ražošanas atsākšanai vajadzētu būt mērenākai.

Nākamajā pirmdienā, 16. septembrī, dažādas arodbiedrības rīkos nacionālu demonstrāciju Briselē, lai protestētu pret pašreizējām Audi Brussels problēmām.

Komentējot pašreizējo situāciju, AUDI AG preses pārstāvis Volfgangs Šmids ziņu aģentūrai Euronews sacīja: “Pēc tam, kad pagājušajā nedēļā informējām darbiniekus par ražošanas atsākšanu un pašreizējo situāciju, darbinieki un arodbiedrības nolēma neatjaunot darbu.

Mēs pieņēmām zināšanai šo lēmumu, tāpēc šonedēļ, pirmdien, rūpnīcu neatvēra. Tiklīdz būs radīti apstākļi regulētai un drošai ražošanas atsākšanai, mēs atsāksim ražošanu. Regulēta ražošanas atsākšana ir visu iesaistīto pušu interesēs. Šim nolūkam mēs pašlaik sazināmies ar vietējiem sociālajiem partneriem. Principā mēs aicinām visas iesaistītās puses rīkoties piesardzīgi. Mēs vēlamies turpināt uzturēt konstruktīvu dialogu ar sociālajiem partneriem.”

Audi Brisele izpilddirektors Volkers Germans jūlijā paziņoja par iespējamiem plāniem, savā paziņojumā norādot: “Paziņojums par nodomu vēl nenozīmē, ka lēmums ir pieņemts. Tomēr šo ziņu ļoti dziļi izjutuši Briseles darbinieki un arī es. Turpmākajā procesā ir svarīgs pārredzams un konstruktīvs dialogs. Mēs ņemsim vērā visus viedokļus.”

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru