Uzņēmums X gatavojas darbības aizliegumam Brazīlijā

Uzņēmums X, kas agrāk bija pazīstams kā Twitter, ir paziņojis, ka, neievērojot termiņu, kurā bija jānosauc jauns uzņēmuma juridiskais pārstāvis. Līdz ar to tas sagaida, ka Brazīlijā tiks bloķēts.

Sociālo plašsaziņas līdzekļu tīkls šā mēneša sākumā slēdza savu biroju valstī, paziņojot, ka tā pārstāvei ir draudēts arests, ja viņa neizpildīs rīkojumus, ko tā raksturoja kā “cenzūru”.

Vairākus mēnešus ilgais strīds sākās ar Augstākās tiesas tiesneša Aleksandra de Moraesa rīkojumu aprīlī apturēt vairākus desmitus X kontu par iespējamu dezinformācijas izplatīšanu.

X īpašnieks Ilons Masks draudēja atjaunot kontu aktivizēšanu un raksturoja tiesnesi Moraesu kā “tirānu” un “diktatoru”.

Tiesnesis Moraess deva uzņēmumam X 24 stundas laika, lai ieceltu jaunu juridisko pārstāvi vai apturētu darbību, un šis termiņš beidzās ceturtdien pēc plkst. 20.00 pēc vietējā laika.

Rīkojumā bija teikts, ka aizliegums būs spēkā, kamēr X nenosauks juridisko pārstāvi valstī un nesamaksās soda naudu par iespējamiem Brazīlijas tiesību aktu pārkāpumiem.

Taču īsi pēc termiņa beigām X vienā no saviem oficiālajiem kontiem publicēja ziņu, kurā skaidri norādīja, ka rīkojumu nav izpildījusi.

“Drīzumā mēs sagaidām, ka tiesnesis Aleksandrs de Moraess izdos rīkojumu slēgt X Brazīlijā – tikai tāpēc, ka mēs neizpildīsim viņa nelikumīgos rīkojumus cenzēt viņa politiskos oponentus,” bija teikts ierakstā.

“Būtiskākais jautājums, kas ir likts uz spēles, ir tas, ka tiesnesis de Moraess pieprasa, lai mēs pārkāpjam pašas Brazīlijas likumus. Mēs to vienkārši nedarīsim.”

X paziņoja, ka “slepeni nepildīs nelikumīgus rīkojumus”, un piebilda, ka tuvākajās dienās “pārredzamības labad” publicēs tiesneša prasības.

Tiesnesis Moraess bija izdevis rīkojumu, ka X konti, kas apsūdzēti dezinformācijas izplatīšanā – daudzi no tiem ir bijušā labējā prezidenta Žaira Bolsonaro atbalstītāji -, ir jābloķē, kamēr notiek izmeklēšana.

Tikmēr Maska satelītinterneta uzņēmuma Starlink bankas konti Brazīlijā ir iesaldēti pēc valsts Augstākās tiesas rīkojuma.

Starlink atbildēja ar ierakstu X, kurā teikts, ka “rīkojums ir balstīts uz nepamatotu konstatējumu, ka Starlink ir jāatbild par naudas sodiem, kas pret X ir uzlikti”.

Masks X vietnē arī norādīja, ka “SpaceX un X ir divi pilnīgi atšķirīgi uzņēmumi ar dažādiem akcionāriem”. Starlink ir Muska raķešu uzņēmuma SpaceX meitasuzņēmums.

  1. gadā toreizējā prezidenta Bolsonaro valdība deva Starlink zaļo gaismu darbībai Brazīlijā.

Brazīlijai kā Dienvidamerikas lielākajai valstij un tās nomaļajiem reģioniem Amazonē ir milzīgs potenciāls uzņēmumam Starlink, kas specializējas interneta pakalpojumu sniegšanā izolētās teritorijās.

Tiesnesis Moraess ieguva atpazīstamību pēc viņa lēmumiem ierobežot sociālo mediju platformas valstī.

X nav pirmais sociālo plašsaziņas līdzekļu uzņēmums, uz kuru Brazīlijas iestādes izdarījušas spiedienu.

Pagājušajā gadā uz laiku tika aizliegts Telegram, jo tas nesadarbojās ar lūgumiem bloķēt noteiktus profilus.

Arī Meta ziņojumapmaiņas pakalpojums Whatsapp 2015. un 2016. gadā saskārās ar pagaidu aizliegumiem, jo atteicās izpildīt policijas pieprasījumus sniegt lietotāju datus.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru