6 sēklu veidi, kuri lieliski dedzina taukus un labvēlīgi ietekmē veselību

2. Linsēklas

Linsēklas samazina pārāk lielu apetīti un palīdz svara zaudēšanā. Tās satur dažādas veselībai ļoti vērtīgas neaizvietojamās aminoskābes, piemēram, alfa-linolēnskābi, kā arī daudz šķiedrvielu. Linsēklu lietošana samazina infekciju, audzēju un vēža risku, pasargā organismu no brīvajiem radikāļiem, uzlabo gremošanu un asinsvadu veselību.

3. Ķirbju sēklas

Ķirbju sēklas ir vienīgās sēklas, kuras ķermenī palielina sārmainību, kas ir ļoti svarīgi, jo cilvēku uzturs kopumā satur par daudz skābju.

Ķirbju sēklas ir bagātas olbaltumvielām, dažādiem B grupas vitamīniem (tiamīns, riboflavīns, niacīns, pantotēnskābe, B6, folijskābe).

Tās satur arī L-triptofānu – vielu, kura novērš depresijas cēloņus smadzenēs.  Šīs sēklas arī mazina nierakmeņu izveidošanās risku, cīnās ar organisma iekšējiem parazītiem, uzlabo imunitāti un regulē insulīna līmeni asinīs.

4. Sezama sēklas

Lielisks mangāna, vara, kalcija, magnija, dzelzs, fosfora, vitamīna B1, cinka un šķiedrvielu avots. Kopā ar to visu sezama sēklas satur arī divas unikālas vielas – sezamīnu un sezamolīnu. Šīs vielas mazina holesterīna līmeni asinīs, pasargā no augsta asinsspiediena riska, aizsargā aknas no bojājumiem un mazina iespējamību saslimt ar izkaisīto sklerozi.

5. Saulespuķu sēklas

Nepārspējams avots E vitamīnam, kas ir organisma primārais antioksidants. Tas neitralizē brīvos radikāļus, aizsargā dažādas organisma struktūras un molekulas, piemēram, membrānas un smadzeņu šūnas.

Saulespuķu sēklas palīdz samazināt holesterīna līmeni un stiprināt imūnsistēmu. Tās ir arī labs magnija avots. Pierādīts, ka magnijs atvieglo astmas komplikācijas, pasargā no migrēnas un samazina sirdstriekas risku.

6. Kaņepju sēklas

Kaņepju sēklas satur:

  • Visas 20 aminoskābes, ieskaitot 9 neaizstājamās, ko ķermenis pats neražo;
  • Daudz viegli pārstrādājamu olbaltumvielu;
  • Neaizvietojamās nepiesātinātās taukskābes – vairāk nekā jebkurā citā dabiskā avotā;
  • Omega-6 un Omega-3 taukskābes ideālā proporcijā (3:1), kas nodrošina asinsvadu veselību un stiprina imunitāti.

Kaņepju sēklu lietošana ļauj iegūt veselīgu ādu, matus un nagus, kā arī palīdz cīnīties vai pat izārstēt imūndeficīta sindromu. Tās ir īpaši ieteicamas veģetāriešiem un vegāniem.

dzent

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru