25 veidi, kā atbrīvoties no laputīm savā dārzā, siltumnīcā, vai uz istabas augiem

Vispār no šī kaitēkļa tik vaļā ir vienkāršāk par vienkāršu – apsmidzini to ar fufanonu un bēdu nezini. Bet tas pavasarī. Bet tagad, kad raža jau gatavojas, ķīmiju lietot nav ieteicams, jo preparāts noturas uz augiem 20 dienas un šajā laikā novākt dārzeņus un augļus nedrīkst. Tad ko nu darīt?

Izeja ir viena – iznīcināt laputis ar tautas metodēm. Protams, viņi nav tik jaudīgi kā ķīmiskie preparāti, vienas apstrādes darbība darbojas 2 nedēļas, tad nākas visu atkārtot. Taču cita ceļa nav.

Ar līdzekļiem kas ir pa rokai.

Ar šņabi. Augu apstrādei derēs pats lētāks. Viss, ko vajag, ieliet šņabi pulverizatorā un apsmidzināt augus.

Ar kokakolu. Izmantot tāpat kā šņabi.

Ar saimniecības ziepēm: izšķīdināt 200 g ziepju uz 10 l ūdens.

Ar ožamo spirtu: 1ēd. karoti atšķaidīt ar 10 l ūdens.

Ar kalcinēto sodu: izšķīdināt 1 ēd. karoti ar 1 litri ūdens. Pievienot 40 g saimniecības ziepes.

Ar pelniem: 200 – 300 g. pelnu apliet ar 5 l verdoša ūdens, izfiltrēt, atdzesēt, pievienot 20 g saimniecības ziepju.

Ar uzlējumiem un novārījumiem.

Ar rūgtiem pipariem: 1 kg pākstis sagriezt un vārīt 1 stundas 10 l ūdens, slēgtā emaljētā traukā. Gatavu novārījumu divas dienas nostādināt, izfiltrēt, saliet pudelēs un aizkorķēt pudeles ar korķiem. Bojātu krūmu apstrādei vajag 0,5 glāzes novārījuma atšķaidīt ar 10 l ūdens, pievienot 40 g saimniecības ziepju. Koku apsmidzināšanai devu vajadzētu dubultot. Šo šķīdumu var glabāt visu vasaru tumšā vēsā vietā.

Ar mārutku lapām: lapas un saknes sasmalcināt, aizpildīt ar tām spaini līdz pusei, pieliet spaini ar ūdeni, atstāt ievilkties 2 – 3 stundas.

Ar strutenēm: 3 – 4 kg svaigu, vai 1 kg kaltētu struteņu, pārlej ar 10 l ūdens un atstāj ievilkties 1 – 2 dienas. Izkāst un pievienot saimniecības ziepes.

Ar priedes dzinumiem: 2 kg, jaunu dzinumu salikt spainī, pieliet spaini ar ūdeni. Atstāt ievilkties nedēļu, katru dienu samaisīt. Pirms lietošanas atšķaidīt 1:10.

Ar pienenēm: 400 – 500 g lapu pārlej ar 10 l ūdens. ļauj pastāvēt 2 – 3 stundas. Izkāst.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru