25 veidi, kā atbrīvoties no laputīm savā dārzā, siltumnīcā, vai uz istabas augiem

Ar sīpolu un ķiploku mizām: piestūķēt 1 glāzi ar ķiploku un sīpolu mizām, iebērt verdošā ūdenī, 3 l. Ļaut ievilkties 3 – 4 stundas. Uzlējumu atšķaida ar 10 litriem ūdens.

Ar kartupeļu lakstiem: 300 g zaļu lakstu pārlej ar 5 l karsta ūdens. Atstāj ievilkties diennakti. Pirms izsmidzināšanas pievienot 20 g saimniecības ziepju.

Ar tomātu liekajiem lakstiem: 250 g lakstu pārlej ar 5 l. karsta ūdens. Atstāj ievilkties diennakti. Pievienot 20 g saimniecības ziepju.

Ar nātrēm: 100 – 200 g zāles pārlej ar 1 l ūdens. Atstāj ievilkties diennakti.

Ar sinepēm: izšķīdināt 200 g pulvera 1 spainī ūdens.

Ar tabakas putekļiem: 1 kg putekļu apliet ar 10 l karsta ūdens (aptuveni 60° C). Atstāt ievilkties dienu, tad izkāst. Pirms izsmidzināšanas 2 l. uzlējuma izšķīdināt spainī ūdens.

Ar apelsīnu mizām: 1 kg mizu apliet ar 10 l silta ūdens. Atstāt uz 3 diennaktīm.

Ar zirgskābenēm: 300 g sakņu sakapāt sīkos gabaliņos, pārliet ar 10 l ūdens. Atstāt uz 3 stundām.

Ar pelašķiem: 2,5 kg svaigas zāles pārliet ar 10 l ūdens. Vārīt 30 minūtes.

Ar kumelītēm: 1 kg sausas zāles ( to pārdod aptiekās) pārliet ar 10 l silta ūdens. Atstāt ievilkties 12 stundas. Pirms lietošanas atšķaidīt ar ūdeni proporcijā 1: 3.

Ar alkšņu lapām: 2 kg svaigu vai 1 kg sausu lapu pārliet ar 10 l ūdens. Atstāt ievilkties diennakti. Pēc tam novest līdz vārīšanās un sautēt uz neliela uguns 30 – 40 minūtes.

Ar samtenēm: augus ar viesiem ziediem sasmalcināt, piepildīt ar tiem spaini līdz pusei, pieliet ūdeni līdz augšai. Atstāt ievilkties 2 diennaktis, izkāst.

Ar velnāboliem: 2 kg augu (velnābols daudziem aug dārzos kā dekoratīvs augs) pārliet ar 10 l ūdens. Ļaut pastāvēt 12 stundas un izkāst.

Ar dadzi: pus spaini sasmalcinātu lapu pārliet ar 5 l karsta ūdens. Atstāt ievilkties 2 diennaktis.

Panākumu noslēpums.

Skudras, kā zināms, barojas ar laputīm atstātiem saldiem izdalījumiem, un tieši viņas izstaipa pa dārzu šos kaitīgos kukaiņus – pārnēsā laputis no viena auga uz citu, tā rada vairāk kolonijas. Tāpēc dārzā ir svarīgi cīnīties ne tikai ar laputīm, bet arī ar skudrām.

Šim nolūkam nepieciešams divreiz vasarā apliet skudru pūžņus ar murazītu vai citu līdzīgu preparātu. Turklāt ar to var apstrādāt jebkurā laikā – viņs taču nonāk uz augiem, bet tikai zemē.

! Saimniecības ziepes šķīdumiem vajag pievienot, lai tie labāk pieliptu lapām un ilgāk nenoskalotos. Bet lai ziepes ātrāk izšķīstu, vajag tās sarīvēt uz rupjās rīves.

Fakts.

No dārza augiem laputis, sevišķi mīl irbenājus, jāņogas, ābeles un bumbieres. Ziedu dārzos laputis visbiežāk apmetas kosmejās, magonēs, kresēs, begonijās,. No meža kokiem visvairāk dievina liepu.

Sargājiet savus dārzus. Uz tikšanos!

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru