20 etiķa pielietošanas veidi, par kuriem jūs varbūt nezinājāt!

Etiķis, bez šaubām, ir atrodams katrā virtuvē. Bet, tā pielietošana ir daudz plašāka nekā tikai kulinārijā. Etiķis jums palīdzēs:

  1. Atbrīvotos no nezālēm. Vienkārši aplejat tās ar etiķa šķīdumu. Sajaucot etiķi ar ūdeni 50 : 50..
  2. Iztīrīt sviedru traipus uz apģērba. 10 min. pirms mazgāšanas uzlejat uz sviedru traipiem baltu galda etiķi, un traipi izmazgāsies ļoti viegli.
  3. Izārstēt angīnu. Atšķaidiet glāzē silta ūdens 1 ēd. k. ābolu etiķa un izskalojiet kaklu.
  4. Padarīt matus paklausīgākus. Pēc matu mazgāšanas, izskalojat matus ar ābolu etiķa šķīdumu (2 -3 ēd. k. uz glāzi ūdens).
  5. Noņemt muskuļu sāpes. Pēc intensīvās slodzes muskuļos uzkrājas pienskābe, kas izraisa sāpes. Noņemt tās, šķīdinot skābi, palīdzēs 20 minūšu etiķa komprese (2-3 ēd. k. uz glāzi ūdens).
  6. Nolīmēt cenu zīme vai uzlīmes. Baltais etiķi, nedaudz uzsildiet, samitriniet tajā sūkli un pieliekat pie uzlīmes. Viņa noņemsies, neatstājot lipīgas pēdas.
  7. Noņemt rūsu. Nelielus sarūsējušus priekšmetus (skrūves, uzgriežņus, naglas u.c.) pavāriet etiķī, tad labi izmazgājat ar ūdeni.
  8. Noņemt nepatīkamās smakas. Pārtīriet ledusskapi, skapi vai pārtikas konteinerus, ar lupatiņu, kura ir samērcēta etiķī.
  9. Noņemt kaļķa aplikumus. Tējkannā uzvāriet ūdeni ar etiķi vai pievienojiet etiķi vaļas mašīnas skalošanas nodalījumā, veļas mazgāšanas laikā. Etiķis lieliski noņem kaļķa aplikumus.
  10. Izlabojiet sabojāta ēdiena garšu. Ja jūs ēdienam piebērāt par daudz piparu,  neitralizēt garšvielu var, pielejot katlā 1 t. kar. ābolu etiķa.
  11. Saglabāt apģērba krāsu. Lai to izdarītu, pievienojiet 0,5 glāzes etiķa veļas mašīnas tvertnē mazgāšanas laikā.
  12. Atsvaidzināt gaisu. Veikalā pirktiem gaisa atsvaidzinātājiem, bieži ir stipra smarža, kas sajaucas ar citām un rada vēl nepatīkamāko aromātu. Pārtīriet ar etiķa šķīdumu visas virsmas telpā, izsmidziniet to visos stūros, un paši pamanīsiet, ka nepatīkamā smaka izzudīs.
  13. Noņemt sakaltušu krāsu no otām. Uzvāriet nedaudz etiķa katlā, ieliekat tajā otu un mazliet paberžat to pret katla dibenu. Krāsa noies.
  14. Atbrīvoties no skudrām. Atšķaidiet etiķi ar ūdeni 50 : 50, un izsmidziniet šķīdumu vietās, kur parādījās kukaiņi. Etiķis noņems skudru pēdas, un citas skudras neies tām pakaļ.
  15. Atbrīvoties no žagām. Samērcējiet etiķī cukura gabaliņu, ātri pārkodiet to un norijat.
  16. Nomazgāt stiklus, plastmasu un hromētas virsmas. Izšķīdiniet etiķi ar ūdeni, uz pusēm, un ar šo šķīdumu pārtīriet netīrās virsmas. Sajaucat mazliet etiķa ar sodu, lai, līdz spīdumam notīrītu nerūsējošo tēraudu un hromētas virsmas.
  17. Paildzināt ziedu mūžu. Pievienojot 2 ēd. k. Etiķa uz 1 l ūdens vāzē, kurā stāv ziedi, varēsiet priecāties par tiem daudz ilgāk.
  18. Izārstēt kāju sēnīti. Ik pēc pāris dienām, 15-20 min. laikā vannojat kājas etiķa un ūdens šķīdumā (1: 5).
  19. Pagatavot garšīgu gaļu šašlikam. 1 glāzi galda etiķa uz 2 glāzēm ūdens, plus garšvielas — lieliska marināde, kas garantē sulīgu, mīkstu gaļu.
  20. Novērst kanalizācijas aizsērējumu. Santehniķa palīdzība nebūs vajadzīga, ja iebērt aizsērētā notecē 3/4 glāzes sodas un apliet to ar 1/2 glāzes etiķa. Pēc 30 min. Izlejat notecē tējkannu vāroša ūdens. Tā jūs iztīrīsiet par nopietnus aizsērējumus..

Avots: vrutmilife.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru