10 produkti, kuri jātur tālāk no katliem un pannām

Mēs jau no bērnības zinām, cik veselīgi ir dārzeņi, un ka ir svarīgi tos iekļaut savā ikdienas ēdienkartē. Bet, izrādās, ka pat ikdienā izmantojot ēdienos augu produktus, var nesaņemt noderīgās vielas: tie pagatavošanas laikā vienkārši “izzūd”.

Mēs nolēmām tikt skaidrībā, kuri produkti zaudē savu vērtīgumu termiskās apstrādes dēļ.

Tomāti

Svaigos tomātos ir daudz vairāk magnijs un cinks. Pēc termiskās apstrādes šo vielu koncentrācija pazeminās par 90 – 100 %.

Paprika

Paprika, it īpaši sarkanā, ir čempione starp augļiem vitamīna C satura ziņā. Diemžēl, termiskās apstrādes rezultātā vitamīna C koncentrācija pazeminās 4 reizes.

Ķiploks

Svaigs ķiploks ir bagāts ar vitamīniem C, PP un B grupas vitamīniem, kā arī ir holīna avots. Bet termiskā apstrāde samazina šo noderīgo vielu skaitu.

Kreses salāti

Kreses salātos ir vitamīni А, B, C, D, E un K. Sildot (piemēram, pievienojot salātus picai vai omletei) lielākā daļa to noderīgo vielu  pazūd.

Sparģelis

Sparģelis ir neaizvietojams B grupas vitamīnu, kā arī A, C, E, K vitamīnu, kā arī folijskābes avots. Bet šī dārzeņa apcepšanas rezultātā zūd lielākā daļa tā noderīgo vielu.

Brokoļi

Brokoļos ir daudz vitamīna A, C un kalcija. Bet, ja šo dārzeni izvāra līdz pilnīgai gatavībai, tajā būs par 40 % mazāk noderīgo vielu, nekā to ir svaigā veidā.

Biete

Biete ir lielisks folijskābes avots. Toties, ja to izvāra līdz pilnīgai gatavībai, tad viņa zaudē aptuveni 30 % no visa folijskābes daudzuma.

Ingvers

Svaigs ingvers ir ļoti ass, toties ir vitamīnu А, C, B1, B2, kā arī veselas mikroelementu virknes avots. Tomēr termiskās apstrādes procesā lielākā daļa šo noderīgo vielu pazūd.

Avots: adme.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru