Zviedrijas latvieši foto portretos un intervijās “Kāpēc mēs aizbraucām. Jaunie latvieši Zviedrijā”

16.oktobrī plkst. 18:00 Latvijas Universitātes Bibliotēkas 1. stāva zālē, Kalpaka bulvārī 4 notiks izstādes “Kāpēc mēs aizbraucām? Jaunie latvieši Zviedrijā” atklāšana.

20 portretos un intervijās izstādes autores iepazīstina ar latviešiem, kuri pārcēlušies uz Zviedriju pēc 1991.gada un dzīvo dažādās pilsētās Zviedrijā – Stokholmā, Piteo, Luleo un Gēteborgā.

“Izstāde, kura sevī apvieno foto portretus un intervijas, atgādina, ka aizbraucēji ir daļa no mūsu sabiedrības, kurus nedrīkstam nedz izstumt, nedz aizmirst. Izstādes liek par to aizdomāties,“ stāsta Māra Zirnīte, Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības “Nordplus” sadarbības projekta “No pagātnes uz tagadni. Migrācija un integrācija” koordinatore.

Izstādes varoņi atklāj iemeslus un ļauj saprast sabiedrībā notiekošo procesu personīgo raksturu un emigrācijas sociālos cēloņus, kas likuši pārcelties dzīvot uz Zviedriju. Pretēji ierastajiem stereotipiem tie ir daudz un dažādi.

Izstāde sagatavota sadarbībā ar Latvijas Mutvārdu vēstures pētnieku asociāciju “Dzīvesstāsts” un mutvārdu vēstures pētniekiem Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūtā un būs skatāma no 16.oktobra līdz 15.novembrim.

Izstādes autores: fotogrāfe un vēsturniece Petra Inniņberga un žurnāliste Gunta Neimane abas ir no Zviedrijas. Autores iesaista skatījumā personisko pieredzi, jo pārstāv katra savu izceļotāju plūsmu. Petra piedzima 1945. gadā Zviedrijā, Gunta izceļoja no Latvijas pirms astoņiem gadiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru