Ziemeļvalstu Ministru padome ar 225 000 eiro atbalsta mazākumtautību mediju projektus Baltijas valstīs

Ziemeļvalstu Ministru padome šodien paziņoja par 225,000 eiro liela finansiālā atbalsta piešķiršanu mazākumtautību mediju attīstībai Baltijas valstīs. Lai veicinātu sabiedriski nozīmīga mediju satura veidošanos, tika apstiprināti 29 projektu pieteikumi. Kā vadošie mediji, tā ārštata žurnālisti, kas darbojas vienā no trim Baltijas valstīm, varēja pieteikties finansiālam atbalstam līdz 10 000 eiro apmērā ar projekta realizācijas laiku līdz 1 gadam.

“Mazākumtautību valodu mediji Baltijas valstīs spēlē nozīmīgu lomu demokrātijas un iekļaujošas sabiedrības veidošanā. Šī grantu programma nepretendē atrisināt visas problēmas un izaicinājumus, ar ko mediju nozare saskaras tehnoloģisko pārmaiņu un mediju patēriņa paradumu maiņas laikā. Mēs tomēr ceram, ka programma palīdzēs stiprināt ilgtspējīgus un neatkarīgus plašsaziņas līdzekļus mazākumtautību valodās” atzīst Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā direktors Stēfans Ēriksons.

No 75 iesniegtajiem projektiem (32 no Lietuvas, 29 no Latvijas un 14 no Igaunijas), atbalstu saņems 29 projektu pieteikumi – 11 projekti no Lietuvas, 9 – no Latvijas un 9 no Igaunijas.

No Latvijas finansiālo atbalstu saņēmuši sekojoši projekti:

Žurnāls “Rīgas Laiks” – Krievu valodas satura izstrāde žurnāla krievu valodas izdevumā;

Laikraksts “Ezerzeme” – Stāsti par uzņēmējdarbības veiksmēm un izaicinājumiem Latgalē;

Laikraksts “Kurzemes Vārds”- Rakstu cikls nedēļas laikrakstā krievu valodas izdevumā “Liepājas nedēļa”;

Ziņu portāls “Delfi” – Analītisks pārskats krievu valodā “Dienas stāsts”;

Ziņu aģentūra “LETA”- Analītisks saturs krievu valodā;

Scenāriste Elvita Ruka – Publikāciju sērija par romu tautības pārstāvjiem;

Portāls “Smartlatvia.lv”- Rakstu sērija par demogrāfiju un migrāciju;

Ziņu portāls “TVNET” – viens latviešu un viens krievvalodīgs žurnālists dosies pa Transsibīrijas maģistrāli pie latviešu diasporas Krievijā, lai vēstītu par tās likteņiem un iekļaušanos vietējā sabiedrībā;

Laikraksts “Latgales Laiks”- Migrācijas un integrācijas atspoguļojums, stāsti par krievvalodīgajiem iedzīvotājiem un etniski jauktām ģimenēm Latgalē.

Visiem atbalstītajiem projektiem ir jābūt brīvi pieejamiem valsts vai globālās tiešsaistes kanālos bez piekļuves šķēršļiem, piemēram, dalības maksas vai reģistrācijas. Stipendija paredz pilnīgu redakcionālo neatkarību un Ziemeļvalstu Ministru padome nedrīkst ietekmēt redakcionālo lēmumu pieņemšanu mediju ražošanas procesā.

Grantu programma darbojas kopš 2017. gada un pieteikšanās uz grantu piešķīrumiem notiek vienu reizi gadā. Grantu programmu īsteno Ziemeļvalstu Ministru padomes biroji Baltijas valstīs. Grantu programma ir kā turpinājums Ziemeļvalstu Ministru padomes programmai par dažādām ar medijiem saistītām jomām, kā mediju saturs, plašsaziņas līdzekļu lietotprasme un mediju kritiska izvērtēšana, ar mērķi konsolidēt krievvalodīgo mediju darbības Baltijas valstīs.

Lai iegūtu detalizētu informāciju par grantu programmu, aicinām apmeklēt vietni www.nordicmediagrants.org

Vairāk informācijas: Stēfans Ēriksons, Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā direktors, www.norden.lv / tel. +371 67820089

Inga Puriņa, Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā informācijas padomniece, [email protected] / +371 26651841

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru