Zemgales Plānošanas reģions aicina ievērot ugunsdrošību dabā

Ņemot vērā ieilgušo sausumu, Zemgales Plānošanas reģions (ZPR) aicina pašvaldībām pievērst iedzīvotāju uzmanību par īpašas piesardzības ievērošanu mežos un purvos, tā mazinot ugunsgrēku rašanās iespējas.

Sausā laikā situācija mežos un purvos ir neprognozējama un bīstama, ko apliecina arī ugunsgrēks Talsu novadā. Beznokrišķu laikā daudzviet Latvijā mežos saglabājas augsta ugunsbīstamība, un katra mazākā dzirkstele var izraisīt ugunsgrēku.

Zemgales Plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Aivars Okmanis reģiona pašvaldības aicinājis iedzīvotājus informēt par šobrīd pastāvošajiem draudiem: “Viens no galvenajiem ugunsnelaimju iemesliem ir cilvēka apzināta vai neapzināta rīcība, tādēļ šādās situācijās sabiedrībai, atrodoties dabā, jāievēro īpaša piesardzība, jo katra cilvēka rīcība var izraisīt neprognozējamas sekas.”

Lai arī informācija par to regulāri izskan plašsaziņas līdzekļos, pašvaldības iedzīvotājus aicinātas atkārtoti informēt par draudiem, tā iespēju robežās mazinot varbūtību notikt līdzīgai postošai ugunsnelaimei.

Attīstības padomes priekšsēdētājs arī atgādina, ka neuzmanīga rīcība, kas noved pie ugunsgrēka, var izraisīt ne vien vides katastrofu ar floras un faunas bojāeju, bet arī radīt ievērojamus ekonomiskus zaudējumus privātīpašniekiem, uzņēmējiem un valstij.

ZPR pievienojas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu aicinājumam iedzīvotājiem atturēties no ogošanas, sēņošanas un atpūtas mežos vai pie tiem. Ikkatrs iedzīvotājs aicināts ievērot ugunsdrošības noteikumu prasības, kas nosaka, ka aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus un citus priekšmetus, aizliegts kurināt ugunskurus, kā arī atstāt tos bez uzraudzības, kā arī veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt gruzdēšanu vai ugunsgrēku. Tāpat jāatceras, ka mežā nevērīgi izmesti atkritumi var kļūt par cēloni uguns nelaimei – pat stikla lauska saules ietekmē var aizdedzināt sausumā izkaltušos augus.

Piesardzību aicināts ievērot ne vien mežos un purvos, bet arī pļavās, krūmājos un izcirtumos, kas šajā periodā pakļauti līdzīgam riskam un no kuriem uguns var izplesties tālāk nekontrolējamā virzienā un apmērā. Zemgales reģionā līdzās attīstītai zemkopības nozarei atrodami arī plaši meži un vieni no lielākajiem kūdras ieguves laukiem valstī, kuros, lai arī tiek ievērotas ugunsdrošības prasības, pastāv paaugstināts risks izcelties ugunsnelaimei.

Jāatzīmē, ka Zemgales Plānošanas reģions sadarbībā ar pašvaldībām izsūtījis oficiālu vēstuli LR Ministru prezidentam, iekšlietu ministram un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram, aicinot vērst sabiedrības uzmanību un veicināt izpratni par rīcības sekām.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru