Vertikālā dārzeņu audzēšana un idejas dārza iekārtošanai

Izvēle par labu augu vertikālai audzēšanai var nākt par labu jūsu dārzam. Tā ietaupa vietu un novērš augu atrašanos uz zemes, kas padara tos mazāk pakļautus noteiktiem kaitēkļiem un slimībām. Augu audzēšana vertikāli atvieglo arī ražas novākšanu.

Protams, ir dažas lietas, kas jāzina, pirms uzsākat audzēt augus vertikāli. Piemēram, lai uzbūvētu atbatlstošas struktūras, jums būt nepieciešams vairāk laika un vairāk materiālu. Un dažiem augiem ar smagiem augļiem var būt vajadzīgs papildus atbalsts un piesiešana. Lai palīdzētu jums uzsākt vertikālo audzēšanu, mēs esam sastādījuši sarakstu ar augiem, kurus var audzēt vertikāli, klāt pievienojam dažas idejas, kā to īstenot.

LASI VĒL: Dārzeņu piena zupa – garda un ātra recepte ar mazu noslēpumu

Tomāti

Tomātu būri nav tas labākais veids, kā atbalstīt tomātu stādus to augšanas procesa laikā. Ja jūs audzējat daudz tomātus, tad katra stāda nodrošināšana ar būri ir sarežģīta. Būri arī padara atzarošanu un ražas novākšanu nedaudz apgrūtinošāku. Nemaz nerunājot par to, ka daudzas tomātu šķirnes izaug garākas, nekā būri spēj tās atbalstīt. Tā vietā, pamēģināsim tos saaust, kā to iesaka Modern Farmer. Uzstādiet stabus (koka, metāla dārza stabi, vai armatūras – derēs visi), un aptiniet tos ar lieljaudas auklu aptuveni kādu pēdu no zemes. Kad tomāti sāk augt un kļūt smagi, turpiniet likt stabus ar auklu, lai atbalstītu augu no abām pusēm.

Vēl viens veids ir audzēt tomātus augšā pa virvi. Vegetable Gardener piedāvā pamācību, kā izveidot pašam savu A veida rāmi šim mērķim. Ideja ir tāda, ka katrs tomāta stāds tiek aptīts ap virvi, un tā augšanas gaitā tiek atzarots, līdz paliek viens vienīgs stublājs. Kaut arī tomātu audzēšana vertikāli prasa nopietnu savlaicīgu sagatvošanos, tā piedāvā novākt ražu daudz vieglāk un vienkāršāk.

Gurķi

Gurķu stādi aizņem diezgan daudz vietas, kad tiem ļauj ložņāt pa zemi. Get Busy Gardening ir izveidojis ļoti taupīgu un praktisku gurķu arku, izmantojot dārza mietus un izturīgu dārza žogu. Zem arkas vēl ir vieta, kur iestādīt foršus sezonālos augus, kā salāti un spināti.

Zirņi un pupiņas

Bambusa stabi, kas piestiprināti ar auklu vigvamveida struktūrā, ir perfekti, lai izveidotu režģus, kas atbalstītu zirņus un pupiņas, kas abi ir viegli, ātri augoši augi. Pārliecinies, ka režģus izkārto secīgi, jo tā varēsi izplatīt savu ražu. Uzstādi režģi agri pavasarī un iesēj zirņus, bet, kad tveices sezona ir klāt, tad zirņu vietā iesēj pupiņas.

Kabači un melones

Citi vīteņaugu augi, kā vasaras kabači, arī var tikt pieradināti augam vertikāli. Izveido noturīgu režģi, un vaļīgi (bet droši) aptin augu ap režģi, kad tas sāk augt. Augi ar smagākiem augļiem, kā ziemas kabacis, ķirbis un arbūzi var tikt audzēti vertikāli, bet tiem būs nepieciešamas īpaši izturīgas struktūras, uz kurām augt, un to augļiem arīdzan būs nepieciešams papildus atbalsts, kā augstāk redzamajā bildē – augļu šūpļtīkls.

Vīteņaugu augu nav nekādi gudrie, kad runa ir par to audzēšanu vertikāli. Bet citi augi, it sevišķi tie, kuriem ir sekla sakņu sistēma, arī var tikt audzēti vertikāli. Lielākā vertikālo dārzu priekšrocība ir vietas palielināšana un bojājumu no noteiktiem kukaiņiem, kā, piemēram, gliemji, samazināšana. No otras puses, vertikālajiem dārziem vajadzīgi vairāk materiālu, kā armatūra, un vairāk resursu, kā, piemēram, ūdens. Ja jums ir maza dārz vietiņa, kurā darboties, tad ir vairāk nekā vērts eksperimentēt ar vertikālajiem dārziem.

Palešu dārzs

Ja tu vienmēr esi vēlējies zālīšu dārzu, bet trūkst vietas, tad pamēģini izmantot paleti. Ar tīru un noturīgu paleti, dārza plēvi un dažām stingrām skavām, tu vari izveidot zālīšu dārzu, izmantojot katru mazo vietiņu. Tas var pat tikt izvietots uz jumta, vai lieveņa pieņemot, ka ir pietiekoši daudz saules gaismas. Izmanto piemērota izmēra augus (pamēģini timiānu, maurlokus, pētersīli, rozmarīnu un kliņģerīti) atbilstoši pieejamajai vietai un regulāri laisti ar ūdeni. Apskaties DIY Enthusiasts’ pamācību, kas var palīdzēt.

Logu kastes un notekcaurules

Logu kastes vai notekcaurules, kas piestiprinātas žogam, jumtam, vai pie mājas malas, var radīt lielisku mazu dārziņu tādiem zaļumiem kā salāti un spināti.. DIY Enthusiasts’  piedāvā vēl vienu noderīgu pamācību, kā visu uzsākt.

PVC caurule

PVC caurule var noderēt gluži tāpat kā logu kastes un notekcaurules, kas novietotas uz jumta vai mājas sānā. Tomēr, tās var arī piecelt vertikāli, kas ir ļoti populārs veids, kā audzēt zemenes. Plus, PVC caurule ir lēta un ļoti viegla. Lai sāktu to piemēroti izmantot, paskaties Craftsy’s pamācību.

Avots: greenerpatches.com

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Rose Martine</cite>

    A fascinating discussion is definitely worth comment. I do believe that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo matter but generally people don’t talk about such issues. To the next! Kind regards!!
    Regards
    Rose Martine

Pievienot komentāru