Ventspilī notiks sestās Lībiešu kultūras dienas

2018. gada 19. un 20. oktobrī notiks sestās Lībiešu kultūras dienas. Lībiešu kultūras dienu pasākumi norisināsies Ventspils Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā un Ventspils Galvenajā bibliotēkā.

Lībiešu kultūras dienas Ventspilī aizsāksies piektdien, 19. oktobrī, plkst. 17.00 Ventspils Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā, kur notiks kultūras dienu ieskaņas pasākums – dzejas vakars. Tajā dzeju lībiešu un latviešu valodā lasīs lībiešu dzejnieki Baiba Damberga un Valts Ernštreits, bet to tulkojumu angļu valodā – bilingvālā lībiešu un angļu krājuma Trillium atdzejotājs Raiens van Vinkls. Dzejas vakaru ar dziesmām kuplinās Ventspils lībiešu ansamblis Rāndalist.

Lībiešu kultūras dienu otrā diena sāksies plkst. 10.00 ar īsu piemiņas brīdi pie lībiešu dzejnieka Jāņa Prinča pieminekļa, bet plkst. 11.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā notiks starptautisko zinātnisko lasījumu sesija Livonica VI „Lībieši: valoda, vēsture, kultūra”.

Zinātnisko lasījumu sesijā Ventspils novada pašvaldības informatīvā izdevuma redaktore Marlena Zvaigzne stāstīs par Ventspils novada pašvaldības devumu lībiešu kultūras mantojuma saglabāšanā, Lībiešu kultūras centra vadītāja Gundega Blumberga iepazīstinās ar atjaunotā Līvli pirmajiem gadiem.

Jaundibinātā Latvijas Universitātes Lībiešu institūta vadītājs Valts Ernštreits runās par tulkotiem lībiešu vietvārdiem Latvijā, bet Renāte Blumberga no LU Lībiešu institūta atgādinās, kādas bija lībiešu frizūras, apavi un apģērbs 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā.

Savukārt zinātnisko lasījumu sesijas Livonica VI noslēgumā novadpētniece Baiba Šuvcāne vedīs fotoceļojumā pa lībiešu jūrmalas ciemiem.

Noslēdzot Lībiešu kultūras dienu pasākumus, sestdien, 20. oktobrī, plkst. 16.00 turpat Ventspils Galvenajā bibliotēkā izskanēs koncerts Ar dziesmām cauri lībiešu ciemiem, kurā piedalīsies Ventspils lībiešu ansamblis Rāndalist, Kolkas lībiešu ansamblis Laula, Rīgas lībiešu ansamblis Līvlist un Salaspils koris Lōja.

Lībiešu kultūras dienas Ventspilī rīko nodibinājums „Ventspils lībiešu apvienība Rānda” un Līvu savienības Ventspils nodaļa sadarbībā ar Lībiešu kultūras centru un LU Lībiešu institūtu. Lībiešu kultūras dienas finansiāli atbalsta Ventspils pilsētas dome, Ventspils novada pašvaldība un Igors Skoks. Lībiešu kultūras dienu Ventspilī sadarbības partneri ir Ventspils Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Ventspils Galvenā bibliotēka.

Lībiešu kultūras dienu Ventspilī 2018 mērķis ir lībiešu valodas un kultūras kā Kurzemes kultūrvēsturiskā mantojuma popularizēšana Ventspils iedzīvotājiem, pilsētas viesiem un citiem interesentiem, piedāvājot atskatīties uz notikumiem pagātnē un tagadnē, kas ietekmējuši un joprojām ietekmē lībiešu nacionālo pašapziņu, ieklausīties lībiešu valodas dziesmās un iepazīties ar lībiešu tradicionālo un moderno kultūru.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru