Valmierā ceļojošā izstādē apskatāmi Latvijas slavenību vecie mobilie tālruņi

Lai aicinātu Latvijas iedzīvotājus neuzglabāt mājās nolietotos mobilos tālruņus un neizmest tos sadzīves atkritumu konteineros, Latvijas Mobilais Telefons (LMT) sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu turpina kampaņu “Visu cieņu vecajam telefonam!”.

Lielākos klientu apkalpošanas centrus visā Latvijā apceļo īpaša izstāde, kurā apskatāmi vecie telefoni, ko pārstrādei nodevuši sabiedrībā zināmi cilvēki. Kopš 10. oktobra izstāde piestājusi LMT Klientu centrā Valmierā, kur papildināta ar unikāliem eksponātiem, tai skaitā režisora Oļģerta Krodera tālruni.

Atsaucoties LMT aicinājumam, akcijas septiņos mēnešos Latvijas iedzīvotāji atkārtotai pārstrādei nodevuši 7192 nolietotos mobilos tālruņus, ziedojot 8117,65 eiro Latvijas Bērnu Dzirdes centram. Vairāk nekā pusi jeb 53% tālruņu otrreizējai pārstrādei novēlējuši Latvijas reģionu iedzīvotāji, un 28% veco telefonu pārstrādei nodoti Vidzemē.

Baibas Sipenieces-Gavares, Jura Žagara, Oskara Melbārža, Samantas Tīnas un daudzu citu slavenību tālruņiem Valmierā pievienojušās ierīces, kas piederējušas Valmieras drāmas teātra direktorei Evitai Ašeradenai, aktierim Mārtiņam Meieram un peldētājam Uvim Kalniņam. Izstāde ieguvusi arī kādu unikālu eksponātu – leģendārā režisora Oļģerta Krodera veco Nokia telefonu, ko laipni atvēlējis Valmieras drāmas teātris. Daļa izstādē apskatāmo telefonu mūsdienās ieguvuši teju vai vēsturisku statusu, turklāt tie papildināti ar personīgiem un asprātīgiem īpašnieku stāstiem.

Mobilais tālrunis ikdienā ir uzticams līdzgaitnieks 98% Latvijas iedzīvotāju. Kā jebkura elektroierīce, tas ar laiku nolietojas. Saskaņā ar LMT veiktās iedzīvotāju aptaujas datiem gandrīz piektā daļa iedzīvotāju nemaz nezina, ko iesākt ar veco tālruni, taču daudzi tik un tā noglabā nederīgo ierīci skapī vai atvilktnē. 78% to dara ar domu, ka tas kādreiz vēl var noderēt. Kā rāda aptauja, vidējais cītīgākais nolietotā tālruņa glabātājs ir 40–49 gadus vecs vīrietis, kurš dzīvo laukos vai pilsētā ārpus Rīgas.

“Tehnoloģiju aktuālās tendences strauji mainās, tāpēc mūsdienās klienti aizvien biežāk iegādājas jaunas ierīces un likumsakarīgi biežāk atsakās no tām, kas vairs nešķiet aktuālas. Esam gandarīti, ka mūsu uzsāktā akcija tik daudzus pamudinājusi nodot nolietotās iekārtas pārstrādei, rūpējoties par vides piesārņojuma mazināšanu un veicinot mūsdienīgu, atbildīgu domāšanu,” pauž LMT prezidents Juris Binde.

Liela daļa – 43% – LMT aptaujāto iedzīvotāju atzinuši, ka kopš iegādes brīža mobilā telefona aparātu lieto mazāk nekā gadu, un tikai 8% iedzīvotāju izmanto vienu ierīci vairāk nekā piecus gadus. Tikai 4% aptaujāto atzinuši, ka nodod veco telefonu pārstrādei, bet 3% godīgi atzīst, ka izmet telefonu sadzīves atkritumos.

“Mūsdienu dzīves temps diktē arī noteikumus tehnoloģiju lietojumā. Cilvēki savā starpā biežāk sazinās virtuāli nekā satiekas dzīvē. Tas nozīmē, ka telefons gandrīz vienmēr ir mums blakus. Taču arī pēc tam, kad tas zaudējis savu funkcionalitāti, nevajag to glabāt mājās atvilktnē! Dod tam otro iespēju un nodod pārstrādei! Mikroshēmas, pusvadītāji, šķidrā kristāla displejs, akumulators un plastmasas korpuss – tie visi ir dabai bīstami elementi, kurus par laimi varam pārstrādāt, samazinot bīstamo atkritumu daudzumu un taupot dabas resursus,” uzsver “Latvijas Zaļā punkta” direktors Kaspars Zakulis. Viņš norāda, ka 5000 telefonu pārstrāde ietaupa tikpat daudz enerģijas, cik mājsaimniecība patērē gadā; pārstrādājot vienu telefonu, ar ietaupīto enerģiju var 44 stundas lādēt datoru, bet 731 telefona pārstrāde samazina izmešu daudzumu, kas ekvivalents vienas automašīnas izmešu daudzumam gadā.

Izstāde apskatāma LMT klientu centrā Tirdzniecības centra “Valleta” 2. stāvā, Rīgas ielā 4, līdz oktobra beigām.

Kampaņas “Visu cieņu vecajam telefonam” laikā ikviens Latvijas iedzīvotājs aicināts nodot pārstrādei savā īpašumā esošos nolietotos mobilos tālruņus kādā no 60 LMT klientu apkalpošanas centriem visā Latvijā. Jāpiebilst, ka nolietotā tālruņa īpašniekam, iepriekš lūdzot LMT darbiniekam novērtēt tālruni, ir iespēja atpirkuma summu ziedot Latvijas Bērnu dzirdes centram vai saņemt kā atlaidi vai dāvanu karti LMT pakalpojumu apmaksai, jaunu iekārtu un aksesuāru iegādei. Vairāk informācijas: https://domazali.lmt.lv/

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru